Oamenii sunt construiti pentru a simti placere atunci cand mananca. Placerea de a manca este una dintre cele mai mari placeri in viata. Aceasta nu doar face ca mesele sa fie placute ci poate avea si beneficii importante asupra organismului. Suficienta „vitamina P” este la fel de importanta ca ceea ce se afla pe farfurie.
Psihologia din spatele placerii de a manca
Oamenii de stiinta au studiat ani intregi stiinta din spatele placerii de a manca. Descoperirile lor sunt atat suprinzatoare cat si incurajatoare.
Psihologic, placerea de a manca, provenita din consumul de alimente se intampla atat in cavitatea bucala cat si in creier. Placerea, de orice fel, duce la o crestere a nivelului de dopamina in creier. Aceasta mai este numita si „hormonul placerii”, deoarece activeaza caile recompensei in creier, care ajuta la promovarea starilor de fericire, calm, motivare si concentrare.
Un studiu din 2011 arata faptul ca persoanele care sufera de obezitate ar putea avea perturbata senzitivitatea la dopamina, ceea ce ii determina sa manance in exces pentru a obtine o adevarata placere din a manca.
Insa, atunci cand chimia creierului functioneaza corect, placerea de a manca poate avea beneficii fiziologice. Atunci cand simtim placere din ce mancam si activam dopamina, de fapt digeram si metabolizam mancarea mult mai eficient. Atunci cand suntem relaxati datorita senzatiei de palcere sistemul nostru nervos intra in modul de odihna si digestie, ceea ce permite organismului sa descompuna si sa foloseasca complet nutrientii din alimentele consumate.
A manca de placere poate avea beneficii pentru sanatate. Un experiment din 2007 a studiat legatura dintre placerea de a manca si o dieta sanatoasa. 57% din studiile efectuate au aratat asocieri favorabile intre acestea. Alte studii au subliniat importanta de simti placere atunci cand mancam pentru a adopta o dieta sanatoasa si nutritionala.
Exista o convingere ca pentru a fi sanatoasa o mancare trebuie sa fie fada si fara gust, dar acest lucru nu este adevarat.
Hranirea emotionala
Mesele ar fi foarte plictisitoare daca am manca doar pentru a ne asigura combustibilul necesar supravietuirii. A lua masa impreuna cu familia sau prietenii, conectarea cu mostenirea noastra culturala si experimentarea de noi gusturi si placeri are o importanta esentiala pentru sanatatea noastra fizica si mentala.
Mancarea asigura hranirea atat emotionala cat si fizica. Iata cateva moduri prin care placerea de a manca poate hrani spiritul.

Creste conexiunea sociala
Ce este o petrecere sau reuniune de familie fara o masa copioasa? Atunci cand oamenii iau masa impreuna cu semenii lor acest lucru aduce un sentiment crescut de fericire.
Ofera confort fizic si emotional
O supa calda de pui atunci cand esti racit, o tocanita care iti aduce aminte de bunica sau desertul preferat din copilarie au intotdeauna acelasi efect: ne ridica moralul si ne relaxeaza. La sfarsitul unei zile pline de provocari, mancarea preferata ne poate oferi confortul fizic si emotional necesar
Ne conecteaza cu mostenirea culturala
Cultura si traditia sunt forme de conectare cu altii si cu noi insine. Restrictionarea sau interzicerea alimentelor care promoveaza conectarea duce la neimplicare si singuratate. Omitand alimentele culturale spunem nu doar ca mancarea „nu e buna” dar si ca identitatea de baza, asociata cu aceasta, nu este buna.
A manca de placere sau a manca emotional?
A gasi consolarea in mancare atunci cand suntem stresati, nervosi sau tristi conduce, de obicei, la a manca compulsiv. A manca emotional este modul oamenilor de a face fata emotiilor pozitive sau negative, de a alege un aliment sau fel de mancare pentru a se bucura de textura lui si de gust si a incerca, astfel, sa schimbe atentia de la emotiile experientelor traite la cele furnizate de mancare.
O diferentiere dintre aceste doua feluri de a manca este data de conexiunea pe care oamenii o au cu mancarea. De obicei nu exista o astfel de conexiune, ci o disociere cand oamenii mananca emotional. Atunci cand mananca de placere oamenii au o conexiune si o adevarata placere pe care o obtin din mancare.
Bineinteles, nu exista o linie care desparte cele doua. De cele mai multe ori mancatul de placere se suprapune cu cel emotional. Un mod de a face diferenta este raspunsul la intrebarea: „Cum te simti dupa ce ai mancat?” Cei care mananca de placere nu vor avea un sentiment de vina.
Placerea de a manca si nutritia
Putine lucruri in viata se compara cu bucuria de a savura mancarea zi de zi. Alimentele pe care le consumam ne hranesc, ne ajuta psihic si ne incanta papilele gustative.
Pentru a aduce mai multa placere mesei tale, incearca sa faci totul cu pasi mici.
Atunci cand faci un preparat sau o gustare, incearca sa vezi daca poti sa imbunatatesti gustul. O mancare calda sau incalzita, un ingredient suplimentar adaugat la preparat poate face diferenta intre un preparat care nu promite mai nimic la inceput si unul care lasa un sentiment de implinire si bucurie.
Intreaba-te: cata placere a oferit preparatul pe care tocmai l-ai servit? Ce sentimente pozitive au rezultat? Tine minte raspunsurile si incearca, de fiecare data sa le aplici pe cele pozitive si sa le eviti pe cele negative, pentru a avea, data viitoare, parte de o masa delicioasa si un sentiment de bucurie.
Corpul tău poate avea nevoie de jutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii.
Așa este, e o mare diferență între mâncatul de plăcere și mâncatul emoțional, compulsiv. Mâncatul de plăcere e un tip de mâncare relaxat, necondiționat, în timp ce mâncatul emoțional e o formă de pierdere a controlului. Important este să ne dăm seama de această diferență și să încercăm să apreciem mai mult viața, să apreciem ceea ce avem pentru echilibra într-o anumită măsură emoțiile!