Vă prezentăm astăzi un studiu științific despre legătura dintre nivelurile de vitamina D și cazurile de Covid-19, grupate pe severități. Observațiile au fost făcute pe 212 pacienți cu COVID-19 care au fost spitalizați în trei spitale separate din Asia de Sud. Aceastea sunt primele date publicate, care compară severitatea simptomelor COVID-19 cu nivelul seric al vitaminei D din organism.
Articolul a fost publicat de GrasrootHealth Nutrient Institute, o organizație non-profit de cercetare în domeniul sănătății publice, dedicată rezolvării epidemiei deficienței de vitamina D din întreaga lume, dar și a prevenirii cancerului de sân. Din organizație fac parte peste 48 de oameni de știință de pe glob, a căror activitate se axează pe studiul vitaminei D și importanța ei în imunitate.
Studiu clinic Vitamina D
În studiul efectuat pe cei 212 pacienți, cazurile au fost împărțite în patru categorii, după cum urmează:
- Ușoare – prezentând simptome clinice ușoare și niciun diagnostic de pneumonie
- Ordinare – prezentând febră, simptome respiratorii și un diagnostic confirmat de pneumonie
- Grave – cazuri cu hipoxie și detresă respiratorie
- Critice – cazuri cu insuficiență respiratorie care necesită terapie intensivă
Nivelurile de vitamina D au fost grupate după cum urmează:
- Normal – nivel de vitamina D de 30 ng / ml (75 nmol / L) sau mai mare
- Insuficient – nivel de vitamina D între 21-29 ng / ml (51-74 nmol / L)
- Deficient – vitamina D nivel sub 20 ng / ml (50 nmol / L)
Rezultatele studiului pentru Vitamina D?
Nivelul mediu de vitamina D din toate cele 212 cazuri a fost de 24 ng / ml (59 nmol / L).
Dintre toate cazurile COVID-19
- 49 (23%) cazuri au fost clasificate ca fiind ușoare, cu un nivel mediu de vitamina D de 31 ng / ml (78 nmol / L)
- 59 (28%) au fost clasificate drept obișnuite, cu un nivel mediu de vitamina D de 27 ng / ml (68 nmol / L)
- 56 (26%) au fost clasificate ca fiind severe, cu un nivel mediu de vitamina D de 21 ng / ml (53 nmol / L)
- 48 (23%) au fost critice, cu un nivel mediu de vitamina D de 17 ng / ml (43 nmol / L)
- 86% din totalul cazurilor în rândul pacienților cu nivel normal de vitamina D au fost ușoare, în timp ce 73% dintre cazurile dintre pacienții cu deficit de vitamina D au fost severe sau critice
- Pentru fiecare creștere a abaterii standard a nivelului de vitamina D, șansele de a avea un caz ușor comparativ cu un caz sever au fost de 7,94 ori mai mari, iar șansele de a avea un caz ușor comparativ cu un caz critic au fost de 19,61 ori mai mari
- Toate rezultatele au fost semnificative statistic
Rețineți: 86% din totalul cazurilor în rândul pacienților cu nivel normal de vitamina D au fost ușoare, în timp ce 73% dintre cazurile dintre pacienții cu deficit de vitamina D au fost severe sau critice.
Concluzia: „Aceasta înseamnă că nivelul seric D din organism ar putea influența rezultatele clinice ale pacienților infectați cu Covid-2019. O creștere a nivelului seric D în organism ar putea îmbunătăți rezultatele clinice sau reduce efectele cele mai grave (severe până la cele critice). Pe de altă parte, o scădere a nivelului seric D în organism ar putea agrava rezultatele clinice ale Covid-2019.„
De ce este atât de importantă Vitamina D? Rolul ei în imunitate
Vitamina D, acest nutrient esențial, este asociată cu menținerea unei sănătăți optime în tot corpul în multe feluri:
- Păstrarea sănătății și funcției celulare normale
- Susținerea mineralizării și creșterii oaselor și dinților
- Susținerea forței și coordonării musculare
- Asistența funcției imunitare robuste și echilibrate
- Reduce riscul de apariție a cancerului
- Ajută în cazurile de boală auto-imună și bolile cardiace
Peste tot în lume există carențe în vitamina D. Rapoartele continuă să arate că aproape 50 la sută din populația mondială suferă de prea puțină vitamina D, ceea ce înseamnă o sănătate precară. Și toate acestea pot avea mai multe motive:
- expunerea la lumina solară și razele ultraviolete. Oamenii au evoluat în aer liber, unde eram permanent expuși la lumina soarelui. Astfel, organismele noastre au dezvoltat capacitatea de a converti razele ultraviolete B (UVB) într-o substanță vitală care acționează ca o vitamină și un hormon care să ne sprijine sănătatea: vitamina D. Din păcate, oamenii petrec foarte mult timp în interior în ultimul timp, fapt ce conduce la scăderea seminificativă a nivelului de vitamina D obținută natural
- locul unde locuiești. Cu cât te îndepărtezi de Ecuator spre Poli, expunerea la razele ultraviolete scade. De aici și aportul din ce în ce mai scăzut de vitamina D
- momentul din zi și din an. Cele mai bune momente de sintetizare a vitaminei D sunt mijlocul zilei și vara.
- vârsta. Faptul că persoanele în vârstă petrec de obicei mai mult timp în interior din cauza mobilității reduse, afectează starea de vitamina D. Dar îmbătrânirea se corelează cu deficiența de vitamina D în alte două moduri: În primul rând, pielea își pierde capacitatea de a absorbi cât mai multă vitamina D pe măsură ce îmbătrânești. Și în al doilea rând, rinichii tăi devin lent mai puțin eficienți la transformarea vitaminei D din soare în forma folosită de corpul tău.
- culoarea pielii. Cei cu pielea mai închisă la culoare prezintă un risc mai mare de deficiență de vitamina D, deoarece pigmentul pielii are o corelație directă cu câtă vitamină D este produsă de organism. Unele cercetări sugerează că cei cu pielea mai închisă ar putea avea nevoie de până la 10 ori mai multă expunere la soare decât cei cu pielea mai deschisă la culoare pentru a produce o cantitate comparabilă de vitamina D.
- greutatea excesivă. Vitamina D este solubilă în grăsimi. Deci, dacă aveți un exces de greutate, cantitatea excesivă de grăsime din corp are nevoie de o cantitate comparabilă de vitamina D pentru a se absorbi.
- probleme intestinale. Anumite afecțiuni ale intestinului care provoacă o absorbție mai mică a grăsimilor pot reduce și absorbția de vitamina D.
Puteți obține vitamina D prin dieta dvs. zilnică din unele alimente. Peștele gras (somon și păstrăv), lapte (lactate, migdale sau soia), iaurt, gălbenușuri de ou, suc de portocale fortificat și cereale fortificate sunt surse de vitamina D. Cu toate acestea, cantitatea din aceste alimente este destul de mică față de necesarul organismului. De asemenea, expunerea la soare trebuie să fie foarte îndelungată, pentru ca organismul tău să producă suficientă vitamina D, ceea ce nu este întotdeauna posibil.
Din fericire, puteți depăși aceste probleme. Majoritatea experților sunt de acord: suplimentele sunt un mod inteligent și sigur de a vă crește vitamina D. Discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau generalist în legatură cu efectuarea unui test de vitamina D. Este posibil să descoperi ca ai nevoie să suplimentezi.
Nu luați suplimente fără a consulta medicul generalist sau un nutriționist. Suplimentele NU înlocuiesc medicamentele și nu sunt folosite pentru tratamentul bolilor.
Dacă ți s-a recomandat suplimentarea aportului de vitamina D și ai nevoie de suplimente de calitate, le poți găsi pe toate în magazinul USANA. USANA Biomega și Magnecal D îți pot asigura necesarul zilnic de vitamina D (și nu numai).
Contactează-mă pentru mai multe detalii la telefon: +40.723.289.535 – Ana Maria Preda