Supa de pui cu galuste face parte dintre preparatele cu indice glicemic scazut si are efecte benefice asupra organismului. De cate ori, ne aducem aminte, nu ne faceau bunicii si parintii, atunci cand eram raciti, o supa delicioasa? Cat de bine ne simteam dupa ce consumam acest preparat simplu, dar miraculos?
Toate ingredientele folosite fac parte din gama celor cu indice glicemic scazut, de aceea supa de pui cu galuste este usor de asimilat si, in acelasi timp, este satioasa. Printre nutrienti se numara colagen, gelatina, glicina, calciu, magneziu si potasiu. Supa ajuta la dezvoltarea armonioasa a oaselor, articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor si are efecte benefice asupra parului si a pielii.
Pentru a prepara acest aliment va recomandam sa folositi ingrediente bio, sanatoase, cu provenienta verificata si care au indice glicemic scazut (vedeti aici cateva recomandari)
Ingrediente
Pentru supa de pui
- un pui
- 4-5 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 telina
- 2 cepe
Pentru galuste
- 2 oua
- Gris
- jumatate de plic de praf de copt
- 1 lingura de ulei
- sare
Mod de preparare
- Curatati cepele, taiati-le mustatile si inlaturati orice parte uscata
- Spalati puiul bine si portionati-l (daca este intreg).
- Puneti bucatile de pui impreuna cu cepele intr-o oala incapatoare. Adaugati apa si sare (dupa gust) si dati la fiert pana cand puiul este bine facut. Recomandare: fierberti cu capacul pus pe oala, la foc mic. Astfel toate aromele vor ramane in zeama care se formeaza.
- Cand carnea devine frageda dati oala la o parte de pe foc.
- Scoateti cepele si aruncati-le la gunoi. Majoritatea nu sunt prea incantati sa vada foi de ceapa in supa de pui cu galuste sau in orice alta supa. Daca insa nu aveti aceasta problema, sariti peste acest pas.
- Cu o spatula scoateti puiul din oala in care a fiert si puneti-l intr-un bol incapator. Lasati-l sa se raceasca.
- Intre timp, curatati morcovii, telina si pastarnacul de coaja. Taiati-le dupa preferinta (cubulete, bastonase) sau dati-le pe razatoare.
- Intr-un bol mai mic spargeti ouale, adaugati putina sare, praful de copt si lingura de ulei. Adaugati treptat grisul, amestecand cu incredere, pana cand obtineti o pasta de consistenta potrivita (trebuie sa „se tina” in lingura, sa nu cada cand ridicati lingura).
- Scoateti carnea de pe oase si puneti-o inapoi in supa in care a fiert. Daca vi se pare ca este prea multa grasime, folositi o lingura pentru a inlatura din ea.
- Adaugati legumele si dati in clocot.
- Cand apa clocoteste incepeti sa formati galustele, dupa cum urmeaza:
- Dati focul la mic
- Introduceti o lingurita cu coada in zeama, sa ajunga astfel la temperatura supei
- Luati gris din bol, cu lingurita si puneti-l in supa, formand astfel galustele
- Dati focul la potrivit, puneti capacul pe oala, lasand sa fiarba.
- Verificati din cand in cand daca galustele au crescut. Ar trebui sa devina mari si pufoase.
- Cand sunteti multumiti de calitatea galustelor (ar trebui sa fiarba cam 10 minute), opriti focul si dati supa deoparte.
- Adaugati patrunjel tocat deasupra.
Va doresc pofta buna si nu uitati sa consumati preparate cu indice glicemic redus. Voi reveni cu mai multe retete pe microsanatate.ro.
Pentru alte retete delicioase vizitati Bucataria lui Tati