Preparatul acesta poate fi făcut cu orice tip de pește, dar noi preferăm somon, pentru aportul de Omega-3. Dacă doriți să serviți un pește ușor, înlocuiți somonul cu păstrăv, biban de mare sau doradă, .
Puteți cumpăra fileuri sau rondele de somon, însă recomandarea mea este să luați un pește întreg atunci când mergeți la pescărie. Rugați vânzătorul să vi-l curețe și să îl fileteze, dacă nu vreți să faceți asta acasă.
Eu folosesc toate bucațile dintr-un pește, pentru diverse preparate. Din cap, coadă și aripioare, la care las și puțină cărniță, fac o ciorbă sau un borș de pește. Burta o tai fâșii dreptunghiulare și fac degețele de pește la cuptor, iar fileurile, curățate de oase, le fac pe grill sau într-o tigaie neaderentă.
Ingrediente:
- Câte un file de somon de 100-150 grame pentru fiecare persoană
- Orez sălbatic – 50 grame pentru fiecare persoană
- Un morcov mare, 5-6 ciuperci potrivite ca mărime, 50-100g boabe mazăre, 50-100g boabe porumb
- Ceapă verde, ardei, roșii, castraveți, salată verde sau spanac pitic
- Zeama de la o lămâie
- Sare de Himalaya
- Ulei de măsline
Mod de preparare:
Puneți o oală cu apă la fiert. Adăugați puțină sare. Când apa începe să clocotească adăugați orezul. Fierbeți după instrucțiuni (orezul sălbatic fierbe cam în 20-25 minute), amestecând din când în când ușor cu o furculiță, ca să nu se prindă orezul de cratiță.
Cât fierbe orezul spălați bine morcovul și curățați-l de coajă. Tăiați-l apoi cubulețe de mărimea boabelor de mazăre. Spălați ciupercile și tăiați-le in cubulețe de aproximativ 1cm. Puneți puțin ulei de măsline într-o tigaie și adaugați morcovul, lăsați-l sa se înmoaie cam 2-3 minute, după care adăugați ciupercile. După alte 2-3 minute, timp în care amestecați în tigaie, adăugați mazărea și porumbul. NU PUNEȚI SARE! Altfel, ciupercile vor lăsa zeamă. Sarea se adaugă la sfărșit, dupa ce ați luat legumele de pe foc, dacă doriți. Ideea este de a păstra legumelor consistența lor crocantă.
Când orezul este fiert luați oala de pe foc și folosiți o sită pentru a strecura apa. Puneți orezul peste legumele din tigaie, amestecați și acoperiți cu un capac.
Pentru a pregăti somonul puneți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie neaderentă. Nu e nevoie de mai mult ulei deoarece somonul va lăsa în tigaie din grăsimea lui. Aruncați puțină sare de Himalaya în tigaie și puneți bucățile de somon cu pielea în jos. Dați focul la potrivit. Când s-a rumenit (2-3 minute), întoarceți bucațile de somon pe cealaltă parte și continuați. Mie nu îmi place somonul crud, așa că, dacă bucățile sunt groase, le întorc pe fiecare parte și pe laterale, ținându-le cam 1-2 minute pe fiecare parte, să se rumenească.
Salata asortată se prepară spalând bine toate legumele, aruncând bucățile necomestibile (mustățile de ceapă, semințele de ardei) curățindu-le și tăindu-le în bucăți potrivite (cam 1cm fiecare). Adăugați-le apoi într-un bol, puneți zeama de lamâie și ulei de măsline după gust. Dacă doriți un gust mai acrișor puteți pune oțet balsamic.
Aranjați pe o farfurie mare un file de somon, 1-2 linguri de orez cu legume și salată.