O masă îți poate face ziua frumoasă sau îți poate strica planurile și afecta sistemul digestiv. Acest lucru se datorează faptului că nu toate alimentele se digerează la fel. Digestibilitatea se poate schimba chiar de la persoană la persoană și depinde de factori precum sucurile digestive și activitatea enzimelor, compoziția microbiomului și diferențele celulare.
Probabil că ai avut de-alungul vieții experiențe negative legate de consumul de alimente cu o digestibilitate grea. Nu au fost deloc plăcute. Iată câteva modalități de a schimba aceste alimente, care îți pot strica ziua, cu unele care au potențialul de a-ți face ziua mai frumoasă.
Alimentele prăjite

O dietă plină de alimente prăjite poate cauza multe probleme. Ele sunt un principal vinovat în alimentația nesănătoasă din dieta modernă, occidentală. Consumul alimentelor prăjite are legături cu creșterea în greutate nesănătoasă, obezitatea și cu toate problemele asociate (diabet, colesterol, cresterea tensiunii arteriale și multe altele).
Deși linia taliei ar putea fi primul lucru care îți vine în minte, alimentele prăjite au impact major asupra sistemului digestiv. Și aceasta datorită faptului că prăjirea oricărui aliment adaugă grasimi în mâncare.
Această abundență de grăsimi poate declanșa o serie de probleme gastrice pentru unii. De asemenea, s-a constatat că are efecte adverse asupra diversității sănătoase a microbiomului intestinal, care joacă un rol important în digestie.
Ce poți face: Coacerea alimentelor în loc de prăjire se va reduce grăsimea adăugată oferindu-le, în același timp, textura crocantă pe care o căutați și la mâncarea prăjită.
Înlocuitorii de zahăr

Poate că tu sau cineva pe care îl cunoști încercați să reduceți consumul de zahăr. Acesta este un obiectiv bun. Dar apelarea la înlocuitori de zahăr prelucrați poate crea și ea probleme digestive.
Unii îndulcitori alternativi – în special cei de zahăr provenit din alcool – au fost legați de problemele gastro-intestinale. Acest lucru se datorează faptului că acești înlocuitori nu sunt pe deplin digerabili. Consumul prea mulți astfel de înlocuitori, care se găsesc frecvent în guma de mestecat și alte alimente așa-zise fără zahăr, are efect negativ asupra organismului .
Ce poți face: Există înlocuitori naturali, pe bază de plante, care nu sunt legați de probleme digestive substanțiale.
Carnea grasă

La fel ca mâncarea prăjită, consumul de carne grasă poate avea și el efecte negative asupra digestiei. Aceleași preocupări cu privire la microbiomul tău există și cu privire la cărnile grase. Procesele tale digestive anatomice pot fi afectate de consumul de prea multă grăsime. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea afectează viteza de golire a stomacului. Modificarea fluxului de alimente prin tractul digestiv poate provoca probleme importante asupra sănătății tale.
Ce poți face: proteina este o componentă cheie a unei diete sănătoase, ai nevoie de ea. Dar acea friptura bine marmorată nu este esențială. Așadar, înlocuiți carnea grasă cu surse de proteine mai slabe sau pe bază de plante.
Alimentele procesate

Organismul uman s-a dezvoltat prin adaptarea la mâncarea ce exista în jurul său. Pentru o lungă perioadă de timp asta însemna alimente întregi din surse vegetale și animale. Acum, oamenii de știință și producătorii de produse alimentare pot dezvolta alimente pe bază de componente din mai multe surse, pentru a face un produs.
Această procesare de multe ori distrug fibrele, care au un efect benefic pentru sănătatea digestivă. De asemenea, sunt adaugate grăsimi, zahăr și sare, care nu sunt bune pentru digestie dacă sunt în exces. Mai multe probleme digestive pot proveni din introducerea în alimentele procesate, în cantitate excesivă, a ingredientelor artificiale și a conservanților, care sunt greu de digerat de corpul tău.
Ce poți face: consumați, pe cât puteți, alimente întregi sau minim procesate – fructe, legume, proteine slabe, leguminoase, nuci și cereale integrale.
Produsele lactate

Dacă ai intoleranță la lactoză (sau zahărul din lapte), la raionul de lactate din magazinul unde îți faci cumpărăturile vei găsi multe alimente greu de digerat. Există remedii, însă digestia produselor lactate ar putea rămâne grea pentru unii oameni, chiar dacă mănâncă brânzeturi și lapte slabe sau cu un conținut mic de lactoză.
Ce poți face: consumă produse lactate fermentate, precum iaurtul. De asemenea, laptele fără lactoză și brânzeturile mai dure sunt preferate în astfel de situații, deoarece lactoza nu este prezentă în ele sau este limitată. Apelează la aceste opțiuni mai ușoare pentru a îți asigura necesarul, sau pofta, de produse lactate.
Bauturile carbogazoase

Multe băuturi carbogazoase au îndulcitori alternativi sau sunt încărcate cu zahăr. Ambele pot fi deranjante. Însă o mare problemă o reprezintă bulele.
Unii oameni o o toleranță la carbonatare mai bună decât alții. Dar umplerea stomacului cu gaz poate duce cu ușurință la balonare pentru oricine. Iar când bulele se sparg, aerul trebuie să iasă pe undeva.
Ce poți face: Apa simplă este întotdeauna cea mai bună pentru hidratare. Dacă aveți nevoie de ceva ceva mai interesant, încercați să adăugați fructe sau să beți ceai verde.
Sunt cerealele, fructele și legumele alimente greu de digerat?

Pe listele cu alimentele care vă pot amenința sistemul digestiv pot apărea fructe, legume, leguminoase și cereale integrale. Iar vina o poartă fibrele.
Este adevărat că fibrele – atât soiurile solubile, cât și cele insolubile – nu sunt complet digerate. Consumul în exces de alimente bogate în fibre generează o reacție gastrointestinală.
Însă, alimentele pe bază de fibre bogate în fibre au multe elemente pozitive. În plus, există modalități ușoare de evitare a disfuncției digestive pe care le-ar putea provoca.
În primul rând, fibra ajută și la digestie, adăugând conținut și contribuind la mișcarea deșeurilor. De asemenea, acționează ca aliment pentru microbiomul tău (prebioticele). Și în sfârșit, fibra are legături cu beneficii multiple pentru sănătate și succes în gestionarea greutății.
Legumele și fructele conțin multe vitamine, minerale și alte fitonutrienți. Deci, nu doriți să le omiteți din alimentație. Trebuie doar să fiți cumpătați cu privire la modul în care sunt pregătite și cât consumați.
Creșteți-vă treptat consumul de legume crude – în special tipurile crucifere, precum varza și broccoli. În acest fel, corpul și microbiomul tău au timp să se adapteze creșterii incrementale a fibrelor și a altor materiale vegetale. Prepararea legumelor va ajuta, de asemenea, la digestibilitatea lor și, în unele cazuri, va îmbunătăți biodisponibilitatea anumitor nutrienți.
Când vine vorba de fructe, moderația contează în continuare, dar și selecția este importantă. Fructele de pădure și bananele – și alte fructe cu conținut scăzut de fructoză – sunt mai ușoare pentru sistemul digestiv decât perele sau merele. De asemenea, nu exagera cu fructe acide.
Evident, evitați cerealele dacă sunteți alergic la ele. Leguminoasele (fasolea, lintea și mazărea) sunt dure, deoarece sunt pline de fibre și este posibil să nu ai enzimele necesare pentru a le descompune. Înmuierea boabelor înainte de gătit este un pas către atenuarea impactului boabelor asupra digestiei tale.
Ajutați-vă sistemul digestiv
Există atât de mulți factori de luat în considerare atunci când vă planificați mesele. Vă puteți concentra pe macronutrienți, micronutrienți, calorii și așa mai departe. Doar nu uitați de ce se întâmplă după ce mâncarea părăsește furculița.
Tăiați mâncarea pe care o mâncați în bucăți mici și mestecați fiecare mușcătură complet înainte de a înghiți, deoarece acest lucru poate ajuta la digestibilitate. Schimbați sau limitați alimentele greu digerabile pe care le consumați cu ingrediente mai ușoare pe tractul gastro-intestinal. În acest fel, mâncarea va fi energizantă, plină și satisfăcătoare în loc de o formă de sabotaj culinar pentru ziua voastră.

Corpul tău poate avea nevoie de jutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii
Articol preluat de pe askthescientists.com
Referințe
https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-foods-to-avoid
https://www.everydayhealth.com/digestive-health/diet/foods-to-avoid-during-digestive-problems/
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-foods-to-improve-your-digestion
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/heartburn-foods-to-avoid#1
https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-cause-bloating
https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/worst-foods-for-digestion