Năut este unul dintre alimentele des consumate în bucătăriile din zona Mării Mediterane, Asia Mică, India dar și Rusia. Datorită formei pe care o are boaba și a excescenței embrionului în formă de cioc, i se mai spune și mazărea berbecilor.
Este o plantă bogată în proteine, săruri minerale și complexul de vitamine B. Concentrația mare de proteine face ca năutul să fie un substituent bun al cărnii, fiind deseori preferat de către vegetarieni.
Valori nutriționale pentru 100g de năut:
- lipide totale – 6 grame
- colesterol – 0 (ZERO!!!)
- sodiu – 24mg
- potasiu – 875mg
- carbohohidrați – fibre alimentare (17g), zaharuri (11g)
- proteine – 19g
- Vitamine – A, C, B6, B12
- Minerale – calciu, fier, magneziu
Rețeta de pate de năut cu ton și roșii este foarte simplă și se prepară in maxim 60 de minute.
Iată ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente:
- năut – 400g
- 1 conservă de ton
- 1 cățel de usturoi
- 6 bucăți de roșie uscată, în conservă
- 10-12 măsline fără sâmburi
- zeama de la o lămâie
- 3-4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
- ceapă verde
- câteva fire de pătrunjel
Mod de preparare:
- Lăsați năutul peste noapte la înmuiat, într-un bol cu apă. Trebuie să stea minim 12 ore. O să vedeți că își dublează volumul
- Scurgeți apa și fierbeți năutul în apă proaspătă, într-o oală încăpătoare, la foc potrivit, timp de 40 minute.
- Când năutul este fiert scoteți-l din oala, scurgeți apa și puneți năutul împreună cu tonul, roșiile, măslinele, zeama de la lămâie, sare, piper, pătrunjelul și uleiul de măsline într-un robot de bucătărie. Tocați tot la foc mic până se obține o pastă de consistența pe care o doriți.
- Transferați pateul într-un bol și amestecați cu o spatulă, adăugând, dacă mai e nevoie, ulei de măsline.
- Întindeți pateul pe felii de păine și presărați deasupra ceapă vere tocată mărunt (după gust)