Beneficiile ceaiului sunt aproape la fel de nelimitate, precum și soiurile existente pe întreg globul. Infuzarea frunzelor de ceai este un procedeu vechi de mii de ani. Această băutură complexă vă permite să vă bucurați de arome profunde și bogate, dar și să profitați de beneficiile puternice aduse sănătății.
Ceaiul este o băutură care provine din planta Camellia sinensis. A luat naștere în China și Asia de Sud-Est și a evoluat în mai multe soiuri prin călătoriile sale pe tot globul. Variațiile sunt derivate din modul în care frunzele sunt procesate și diferă în ceea ce privește aroma, nutrienții și beneficiile pentru sănătate.
Ceaiul este bogat în micronutrienți care pot susține o varietate de sisteme ale corpului. Este, de asemenea, o sursă sigură și eficientă de cofeină pentru a vă stimula energia. Știind cum să selectezi ceaiul potrivit pentru tine și ce să eviți, te va ajuta să experimentezi beneficiile sale pentru sănătatea ta.

O plantă, o sută de nume – Un ghid pentru ceai
Indiferent dacă beți ceai ocazional sau în cantități mari, iată varietățile din care puteți alege:
Ceai verde
Ceaiul verde se face din frunze încălzite rapid și uscate imediat după recoltare, pentru a preveni oxidarea. De multe ori este considerat „ceaiul adevărat” de mulți, deoarece se crede că a provenit din China acum aproape 5.000 de ani.
Ceaiul verde este cunoscut pentru că are mai puțină cofeină și pentru că este extrem de bogat în flavonoizi (un tip important de fitonutrienți) care susțin multe sisteme ale corpului. Aceasta ajută la funcționarea inimii.
Ceaiul negru
Ceaiul negru este produs prin oxidarea completă a frunzelor în timpul procesării. Acest lucru expune pereții celulari ai plantei la oxigen, transformându-i în maro închis. Ceaiul negru este considerat un stil de procesare a ceaiului din Europa de Vest, în timp ce culturile asiatice preferă ceaiul verde.
Ceaiul negru conține mai multă cofeină decât ceaiul verde, dar nu la fel de mult precum cafeaua preparată. Deși acest ceai sănătos conține și flavonoide care pot susține sănătatea imună, ceaiul verde este considerat pe scară largă mai sănătos.
Ceaiul alb
Ceaiul alb este cel mai puțin procesat soi. Frunzele sale sunt recoltate înainte de a fi complet dezvoltate și uscate rapid pentru a preveni oxidarea. Acest proces are ca rezultat cel mai delicat și mai proaspăt ceai disponibil.
Această opțiune de ceai este extrem de bogată în antioxidanți și fluor. De asemenea, conține mai puțină cofeină decât ceaiul verde și cel negru.
Ceaiul din plante
Ceaiurile din plante nu sunt făcute din planta de ceai (Camellia sinensis), deci, în sensul pur, nu sunt chiar ceai. Ele își obțin aromele și beneficiile pentru sănătate din alte surse. Ingredientele populare pe bază de plante includ: mușețel, mentă, ghimbir, scorțișoară și multe alte plante medicinale.
Cu toate acestea, multe ceaiuri de plante conțin, de asemenea, antioxidanți importanți care vă pot ajuta să vă sprijiniți sănătatea într-o varietate de moduri.

Polifenoli, flavonoizi și antioxidanți
Ceaiurile tradiționale – în special ceaiul verde – datorează o serie de beneficii pentru sănătate polifenolilor. Acești micronutrienți se găsesc în anumite alimente pe bază de plante. Polifenolii sunt plini de antioxidanți care ajută la apărarea împotriva radicalilor liberi care dăunează celulelor, și pot susține sănătatea digestivă, imună și cardiovasculară.
Polifenolii găsiți în ceai, în special unul numit Epigallocatechin Gallate (EGCG), au fost în centrul multor cercetări științifice. Această cercetare sugerează că ECGC este responsabil pentru majoritatea beneficiilor înregistrate pentru sănătate ale ceaiului, inclusiv:
- susține funcționarea corectă a creierului
- managementul greutății
- menținerea unui metabolism echilibrat
- sprijinirea sănătății inimii
- contribuie la furnizarea de energie sporită
Plecând de la aceste dovezi, cel mai bun mod de a face ca beneficiile ceaiului să devină o parte a stilului tău de viață sănătos este să alegi ceaiurile bogate în polifenoli, în special ECGC. Deși poate fi dificil să cunoașteți exact nivelurile de ECGC din ceaiul pe care îl cumpărați, studiile arată că ceaiul verde conține în general cel mai mult și ceaiul negru cel mai puțin. Pentru a obține cei mai mulți polifenoli și flavonoizi, cumpărați ceaiuri de înaltă calitate și proaspete.
Ceai și cafeină: putere de deblocare a energiei
După masa de prânz mulți oameni apelează la cofeină (cafea, ceai verde, ceai negru sau băuturi energizante artificiale) pentru o sursă rapidă de energie. Dieta și somnul sunt cu siguranță pietrele de temelie ale nivelurilor solide de energie, dar ocazional poți fi depășit de situație și cauți să ai mai mult sprijin.
Cofeina vă oferă un impuls în două moduri:
- Creșterea metabolismului
- Stimulând sistemul nervos central
Nu vei dori însă să exagerezi. Cofeina este puternică și prea multă poate provoca stări de anxietate și chiar tremurat. Un adult sănătos nu ar trebui să consume mai mult de trei până la patru sute de miligrame pe zi. Unele persoane – inclusiv femeile însărcinate, adolescenții și copiii – sunt mai sensibile la cofeină și vor trebui să limiteze și mai mult consumul. Consumul de cofeină trebuie distribuit în cantități mai mici, pe tot parcursul zilei.
În urma cercetărilor recente referitoare la polifenoli ai ceaiului, ceaiul verde devine cunoscut pe scară largă ca fiind o sursă sănătoasă, sigură și eficientă de cofeină. Este posibil să nu aducă același aport precum ceaiul negru sau cafeaua, dar are un conținut ridicat de antioxidanți și polifenoli, ceea ce face din ceaiul verde o modalitate fantastică de a stimula un stil de viață sănătos cu energie eficientă.

Conținut cafeină la 250ml | Conținut estimat ECGC | Activitate antioxidantă | ||
Verde | 30-70mg | Mare | Mare | |
Negru | 47-90mg | Mic | Medie | |
Alb | 6-55mg | Mediu | Mare | |
Cafea | 90-160mg | Nu conține | Medie |
Zahăr adăugat
Multe companii și producători profită recunoașterea beneficiilor ceaiului pentru a vinde produse ieftine și nesănătoase.
O mulțime de ceaiuri semi-preparate și ceaiuri înghețate conțin o cantitate semnificativă de zahăr și de calorii. Toate aceste opțiuni pot părea sănătoase, deoarece conțin ceai, dar este mai bine să le evitați.
În schimb, faceți ceea ce oamenii fac de generații. Puneți ceainicul, pregătiți-vă un ceai proaspăt și bucurați-vă de aroma sa delicată și de beneficiile sănătoase ale ceaiului.
Faceți tot ce puteți pentru a vă ajuta corpul să rămână sănătos !
Corpul tău poate avea nevoie de ajutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii la telefon: +40.723.289.535 – Ana Maria Preda
Articol preluat de pe askthescientists.com