Cum scriam si in articolul anterior, macroul face parte din gama ingredientelor cu indice glicemic scazut, avand in acelasi timp o multime de beneficii pentru sanatate prin aportul de acizi grasi, Omega 3 si vitaminele aduse. Macrou in sos de rosii, gatit cu putin vin alb, ceapa, zeama de lamaie si usturoi capata o savoare aparte.
Folositi pe cat posibil macrou proaspat, pe care il gasiti in diverse magazine de specialitate pus in lazile de polistiren cu fulgi de gheata.
Ingrediente
- 1 macrou de persoana
- 1 kg rosii sau 2 cutii de conserve de rosii in sare (evitati cele cu conservanti).
- 100ml vin alb
- 1 lamaie
- 1 ceapa
- 7-8 catei de usturoi
- 2-3 linguri ulei de masline
- pasta de ardei copti (optional)
- busuioc
- sare
- piper
Mod de preparare
- Spalati bine pestele. Scoateti pielita neagra din interior, care este amara.
- Taiati coada si capul (puteti sa le lasati daca vreti, insa aveti grija sa curatati interiorul capului de branhii si impuritati).
- Dati pestele cu sare si stoarceti zeama de la lamaie peste el, uniform
- Dati la frigider 30 de minute, sa se marineze
- Incingeti cuptorul la 200 grade.
- Intre timp curatati cateii de usturoi si ceapa de coaja. Tocati-le marunt.
- Curatati rosiile de pielita. Este un proces mai migalos insa il puteti face in doua moduri
- La cald: incalziti apa cu putina sare intr-o oala, adaugati rosiile, lasati-le 2-3 minute si apoi scoateti-le pe un tocator. Pielea va iesi usor.
- La rece: taiati rosiile in sferturi si cu un cutit de legume sau de filetat inlaturati pielita cat de subtire puteti
- Taiati rosiile cubulete
- Puneti o tigaie incapatoare pe aragaz (un wok).
- Adaugati uleiul de masline si apoi ceapa, usturoiul, pasta de ardei si rosiile tocate marunt.
- Puneti si vinul si busuiocul si amestecati la foc mic pana cand se obtine un sos consistent.
- Turnati sosul de rosii intr-o tava incapatoare.
- Scoateti macroul de la frigider si puneti-l in sos. Luati o lingura si stropiti pestele cu sos.
- Dati la cuptor timp de 20-30 minute (sau pana se rumeneste frumos).
- Cand este gata scoateti de la cuptor si serviti cu mamaliguta sau cu orez salbatic.
Va doresc pofta buna si nu uitati sa consumati preparate cu indice glicemic redus. Voi reveni cu mai multe retete pe microsanatate.ro.