Declinul cognitiv este mai puțin probabil a se manifesta la persoanele care urmeazs o dieta mediteraneana, potrivit unui studiu francez efectuat pe 840 de persoane cu varsta de 65 de ani si peste.
Dementa precum boala Alzheimer si alte afectiuni neurodegenerative incep adesea prin declinul cognitiv, care este o pierdere lentă a abilitatilor mentale.
Cercetarile sugereaza ca obiceiurile alimentare, in special dieta mediteraneana, pot ajuta la protejarea ampotriva acestei pierderi. Inspirata de alimentele consumate in mod traditional in regiuni din zona Marii Mediteraneene, inclusiv Creta, Italia si sudul Spaniei, dieta mediteraneana acorda prioritate consumului de fructe si legume, cereale neprocesate, peste, branză si ulei de masline.
Dovezile indica o serie de beneficii ale unui astfel de amestec de alimente, inclusiv – potential – un impuls pentru sanatatea creierului nostru. Au existat, totusi, rezultate contradictorii, posibil din cauza utilizarii chestionarelor alimentare auto-raportate, care sunt predispuse la inexactitati.
Un studiu de 12 ani despre dieta mediteraneana
Studiile au aratat legatura dintre anumiti biomarkeri si sanatatea cognitiva, asa că un grup internațional de cercetători a adoptat aceasta abordare, pe care o propun ca o modalitate mai precisa de a masura expunerea alimentara si relatia acesteia cu rezultatele sanatatii. „Am descoperit ca aderarea la dieta mediteraneana, evaluata de un grup de biomarkeri dietetici, este invers asociata cu declinul cognitiv pe termen lung la persoanele in varsta”, spune primul autor Alba Tor-Roca, nutritionist si om de stiinta în domeniul sanAtatii publice la Universitatea din Barcelona.

Tor-Roca si colegii sai au analizat asocierea dintre dieta mediteraneana si declinul cognitiv la adulții in varstă printr-o analiza amanuntita a datelor de sanatate și cognitive colectate pe parcursul a 12 ani. O scara de 14 puncte a fost utilizata pentru a crea scorul metabolomic al dietei mediteraneene (MDMS). Acest scor se bazează pe doi biomarkeri metabolomici dietetici posibili pentru sapte parti importante ale dietei mediteraneene: legume, leguminoase, fructe, cereale, lactate, peste si grasimi.
Metabolomica este studiul moleculelor mici, numite metaboliti, care sunt produse ale proceselor celulare. Nivelurile lor se pot schimba ca raspuns la boli, dieta si alti factori de mediu. Oamenii de stiinta pot afla despre sanatatea noastră si pot gasi posibili biomarkeri ai bolii prin masurarea nivelurilor de metaboliti dintr-o proba.
„In cadrul studiului, a fost proiectat un indice metabolomic alimentar – pe baza biomarkerilor obtinuti din serul participantilor – pe grupele de alimente care fac parte din dieta mediteraneana”, spune cercetătorul in nutritie si alimentatie Cristina Andrés-Lacueva de la Universitatea. din Barcelona. „Odata ce acest indice este cunoscut, este evaluata asocierea lui cu deficienta cognitiva”.
Nivelurile serice ale unor substante specifice, inclusiv grasimi saturate si nesaturate, polifenoli produsi de bacterii intestinale si alte substante chimice din plante au fost masurate din probele de sange ale participantilor colectate la inceputul studiului.
Pe parcursul a doisprezece ani, cinci teste neuropsihologice au fost administrate participantilor pentru a determina capacitatea lor cognitiva.
Cercetătorii au descoperit o asociere protectoare intre dieta mediteraneana si declinul cognitiv la persoanele in varsta, pe baza scorurilor si a biomarkerilor serici. Persoanele care au aderat mai indeaproape la dieta mediteraneana au demonstrat un declin cognitiv semnificativ mai lent in comparatie cu cei cu niveluri mai scazute de aderenta.

„Aceste rezultate sustin utilizarea acestor indicatori in evaluarile de urmarire pe termen lung”, spune Tor-Roca, „pentru a observa beneficiile pentru sanatate asociate cu dieta mediteraneana sau cu alte modele alimentare si, prin urmare, pentru a ghida consilierea personalizata la varste mai inaintate. ”
Concluzii
Studiul are limitari, de exemplu, probele de sange pentru analiza metabolomica erau disponibile doar la momentul initial, astfel incât echipa nu a putut examina expunerile anterioare sau modificarile in timpul urmăririi. Efectele nutritionale asupra sanatatii sunt intotdeauna complexe, dar, in general, descoperirile intaresc ideea ca tiparele alimentare pot juca un rol in mentinerea sanatatii creierului si in reducerea riscului de afectare cognitivă pe masură ce imbatranim.
„Dezvoltarea scorurilor metabolice dietetice bazate pe modele alimentare poate ajuta la rafinarea in continuare a masurilor de evaluare a dietei”, scriu autorii, „si sperAm ca va contribui la o mai bună intelegere a mecanismelor biologice prin care dieta are un impact asupra sanatatii cognitive a populației în varsta”.
Studiul a fost publicat in Molecular Nutrition and Food Research.
Corpul tău poate avea nevoie de jutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii.