Intri într-un restaurant. Ți-e foame. Stomacul se revoltă. Odată ce senzația de foamea a apărut, nu poate fi oprită până când mânănci. Ospătarul vede și el acest lucru după cât de repede ochii tăi parcurg meniul. Stomacul și creierul tău dau startul mai multor procese care te motivează să mânânci cât mai repede posibil. Ce se întâmplă în organismul tău și cine controlează apetitului? Este timpul să afli.
Dă vina pe hormoni
Senzația de foamea poate apărea din senin. Ea începe cu adevărat cu un semnal transmis în rețeaua neuronală din creier, în principal în interiorul hipotalamusului. Celule nervoase din interiorul hipotalamusului sunt cele care protejează creierul. Ele sunt cheia care permite corpului să comunice și să interpreteze senzația de foame.
În funcție de senzația de foame sau de sațietate, aceste celule fie primesc, fie blochează semnale de la diferiți hormoni. Cei doi hormoni principali ai foamei sunt grelina și leptina. Insulina joacă și ea un rol în acest proces, dar puțin mai târziu.
Când stomacul este gol, el trimite grelina de la intestin la creier. Grelina este mesajul transmis din intestinul tău către creier care spune: „Este timpul să mănânci”. Odată ce începi să mânânci, producția de grelină începe să scadă.
Leptina este forța opusul grelinei – oprește senzația de foame. Acest hormon, care își are originea în celulele grase, reduce senzația de foame atunci când i se permite să comunice cu creierul. Este semnalul pe care celulele de grăsime îl trimit atunci când au suficient stoc de energie, provenit de la o masă. Ea îi spune creierului că este timpul să te oprești din a mânca.
Hipotalamusul este o poartă prin care hormonii eliberați de intestin, pancreas și celulele adipoase (numite și țesut adipos) ajung să comunice cu creierul. În același timp, hormonii secretați de hipotalamus trimit semnale către corp. Acest joc între hormoni este ceea ce echilibrează foamea și influențează rezervele de energie ale corpului, greutatea și compoziția lui.
Pe măsură ce digeri, foamea scade constant. Asta pentru că leptina – și efectele ei de diminuare a poftei de mâncare – capătă importanță. Insulina (un alt hormon important care ajută la transportarea energiei către celule) scade rapid. Acest lucru ajută și la suprimarea poftei de mâncare. Așadar, după ce mânânci, insulina și leptina fac echipă pentru a inhiba foamea și a contribui la obținerea unei senzații de sațietate.
Acesta ciclul foamei – de la semnalele trimise de stomac până la sațietate. A te bucura de o masă satisfăcătoare atunci când îți este foame este una dintre plăcerile vieții.
Fii cu un pas înaintea senzației de foame.
Există trei pași importanți pe care îi poți face pentru a nu ajunge în starea de nervozitate cauzată de senzația de foame.
Înțelege ce înseamnă indecele glicemic
Indicele glicemic este o valoare atribuită unui aliment pe baza vitezei cu care corpul tău poate transforma alimentele în energie utilizabilă sau glucoză. Carbohidrații simpli (de exemplu zahărul rafinat sau pâinea albă) sunt vârful indicelui glicemic. Acest lucru se datorează faptului că energia din ele este ușor disponibilă pentru utilizare de către organism. Carbohidrații mai complecși, cum ar fi cerealele integrale și legumele, eliberează glucoza lent și constant, astfel încât acestea se situează la nivelul mai de jos al indicelui. Acestea au mai multe fibre, pentru a încetini procesul de digestie.
Acestea sunt elementele de bază.
- Alege alimente situate nivelul inferior al indicelui glicemic. Aceste alimente durează mai mult până se descompun, ceea ce înseamnă că eviți o creștere rapidă a energiei. Acest lucru se datorează faptului că alimentele cu indice glicemic scăzut oferă o energie susținută în timp.
- Asociază alimente cu indice glicemic mare cu cele cu indice glicemic scăzut. De exemplu, dacă servești o masă bogată în carbohidrați, adăugă o salată colorată. Adaugă în salată legume colorate, cum ar fi ardei gras, morcovi sau sfeclă. Acestea vor oferi o doză sănătoasă de fibre, pentru a ajuta la încetinirea digestiei carbohidraților simpli. Sau adăugă grăsimi sănătoase sau proteine pentru a întârzia și mai mult digestia carbohidraților.
Începe ziua în mod corespunzător
După cum probabil ai auzit, micul dejun este foarte important. Când sari peste micul dejun, aproape că ești predispus la o stare de nervozitate cauzată de senzația de foame. Dacă ai diminețile ocupate, o gustare sănătoasă cu o seară înainte te poate ajuta.
Proteina potolește starea de nervozitate
Proteinele te ajută să te simți mai plin pentru mai mult timp. Examinează ce fel de mese și ce fel de gustări consumi în mod normal. Dacă acestea sunt scurte sau complet lipsite de proteine, fii creativ.
- Proteina nu înseamnă doar carne. Există multe alternative pe piață, indiferent dacă este vorba de tofu sau un amestec de proteine vegetale. Dacă aceste proteine alternative sunt noi pentru tine, informează-te asupra lor și ia în considerare adăugarea unora dintre ele în dieta ta.
- Dacă ești un consumator de carne, alege variat. Ia în considerare un nou tip de carne sau pește sau schimbă modul în care este pregătită.
- Ia o gustare sănătoasă în timpul zilei, cum ar fi morcovi, mere sau țelină, cu unt de arahide. Aceasta îți poate oferi amestecul perfect de sărat și dulce, în același timp cu o porție de proteine.
Fă pași mici în adoptarea acestor schimbări alimentare. Vei constata că noile obiceiuri sunt mai greu de adoptat. Alege o variantă pe care o crezi realizabilă și începe de acolo. După ce ai încorporat cu succes un nou obicei, adăugă altul.
Spune NU stării de nervozitate datorită senzației de foame
„Îmi pare rău pentru ce am spus atunci când mi-a fost foame”. Poate că nu ai spus niciodată această frază, dar cu siguranță ai gândit-o. Momentele de disconfort provocate de foame pot fi frecvente, dar le poți evita. O înțelegere a modului în care funcționează hormonii tăi, o anumită conștientizare de sine și o planificare a meselor te pot ajuta să te simți bine!
Faceți tot ce puteți pentru a vă ajuta corpul să rămână sănătos !
Corpul tău poate avea nevoie de ajutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii la telefon: +40.723.289.535 – Ana Maria Preda
Articol preluat de pe askthescientists.com