Ești interesat de vitamine și de rolul lor în sănătate? Ai ajuns în locul potrivit. În acest articol vei găsi informații de bază despre acești micronutrienți esențiali. Vei afla ce sunt vitaminele, cum au fost descoperite și vei înțelege cum funcționează în corpul tău.
Vitaminele – nu pastilele sau alte produse similare, ci moleculele reale – sunt esențiale pentru viața. Corpul tău are nevoie de vitamine pentru a-ți menține sănătatea. Și, pentru că sunt atât de multe, ai nevoie și de un ghid. în cele ce urmează vei găsi o listă cu toate vitaminele esențiale.
Un curs intensiv despre bazele vitaminelor
Cea mai simplă definiție pentru o vitamină este „o substanță care ajută corpul să funcționeze corect”. Sunt vitale pentru sănătatea ta. De aici provine de fapt „vita” în vitamină.
Dar probabil că aceasta este o definiție prea scurtă și induce în eroare sau confuzie. Mineralele sunt și ele esențiale pentru viață. Și ele vă ajută corpul să funcționeze corect. Deci, ce au vitaminele deosebit?
Vitaminele sunt substanțe organice care acționează precum coenzime (părțile non-proteice ale enzimelor) și sunt componente importante ale reacțiilor chimice celulare. Ele nu oferă energie așa cum fac carbohidrații și nici nu construiesc blocuri precum aminoacizii sau grăsimile.
Vitaminele ajută la obținerea unor reacții chimice în organism. Toate reacțiile necesită materiale și utilaje. Structurile tale celulare oferă utilajele. Vitaminele constituie o parte importantă a materialelor. Ele ajută enzimele să înițieze o reacție (asta face o coenzimă).
Fără vitamine, reacțiile vitale nu se întâmplă eficient sau nu se întâmplă deloc. Aceasta face ca procesele metabolice să fie deficitare, ceea ce dăunează grav sănătății. Vitaminele ajută la reglarea proceselor metabolice.
Deoarece sunt atât de importante, s-ar crede că oamenii au o lungă experiență și istorie în înțelegerea vitaminelor. Din păcate nu e chiar așa. Timp de mii de ani, oamenii habar nu au avut ce sunt vitaminele.
Marinarii și-au dat seama că citricele îi ajută să scape de scorbut, dar nu știau de ce. În cele din urmă, cercetătorii și-au dat seama că absența unor substanțe are consecințe grave asupra sănătății. Aceste substanțe au fost în cele din urmă izolate și identificate.
Când a fost descoperită o vitamină nouă, i s-a atribuit o literă. Au început cu „A”, au fost sărite câteva („F” la „J”) și în cele din urmă s-au încheiat la „K.” Au fost stabilite valori zilnice necesare de vitamine și există informații despre nivelurile optime pentru sănătate, astfel încât să evitați orice deficiență. Acum există informațiile necesare pentru stabili un curs pentru sănătatea dvs. prin dietă și suplimentare.
Explorați vitaminele esențiale și vedeți de ce și cum sunt ele o parte esențială a dietei.
Cele două mari categorii de vitamine
Vitaminele sunt împărțite în două grupe majore – solubile în apă și solubile în grăsimi. Diferența este în absorbție și depozitare.
Vitaminele solubile în apă (vitaminele C și B) sunt ușor introduse în organism cu puțin ajutor din apă. Aceste substanțe nu sunt depozitate pe termen lung și sunt strict reglementate de rinichi.
Vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E și K) necesită absorbție în corp. După ce ajung în corp, aceste patru vitamine sunt folosite sau păstrate mai târziu în – ați ghicit – grăsime. De asemenea, sunt depozitate în ficat.
A ști dacă o vitamină este solubilă în apă sau în grăsimi este o informație valoroasă. Modul în care o vitamină specifică este absorbită și stocată vă ajută să înțelegeți cum să vă optimizați aportul. Aceasta ar putea însemna adoptarea unei abordări diferite în ceea ce privește planificarea mesei sau momentul în care este necesară administrarea unei doze suplimentare de vitamine pentru a maximiza absorbția acestora.
VITAMINA A

- Ce este? Vitamină care apare sub forme de retinol, retină și acid retinoic, solubile în grăsimi.
- Ce face pentru organism? Protecția împotriva radicalilor liberi, sprijin pentru diferențierea celulară – celulele cu roluri specializate în corpul dvs. – sănătatea ochilor, sănătatea pielii, reproducerea și sănătatea țesuturilor din întregul corp.
- Unde o pot gasi? Formele de retinol ale vitaminei A se găsesc în ouă, creveți și produse lactate.
Vitamina A nu este o moleculă unică, ci o colecție complexă de molecule care promovează sănătatea. Să începem cu partea ușoară: mulțimea de beneficii pentru sănătate legate de vitamina A.
„A” nu vine de la „Antioxidant”, dar poate ar trebui. Moleculele din această categorie acționează ca o protecție puternică împotriva radicalilor liberi. Acesta este un singur motiv pentru care vitamina A este importantă pentru sănătatea totală a organismului dvs. celular.
Vitamina A dietetică este transformată în forme care ajută la creșterea, diferențierea și comunicarea celulelor. Creșterea și comunicarea celulară sunt destul de auto-explicative, dar este posibil să nu fiți familiarizați cu diferențierea. Acest proces important ajută celulele din corpul dumneavoastră să se specializeze, pentru a-și asuma numeroasele sarcini unice pe care corpul le îndeplinește.
S-a dovedit, de asemenea, că vitamina A susține țesuturile sănătoase, pielea, funcția imunitară și reproducerea. Dar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le face această vitamină este să vă protejeze vederea. Vitamina A este o componentă importantă a unei proteine absorbante de lumină (rodopsina) în receptorii retinei ochilor.
Dieta dvs. oferă două tipuri de vitamina A: preformată și provitamină A. Vitamina A preformată trebuie transformată în forme active, cum ar fi retinolul. Carotenoizii (pigmenții vegetali) se încadrează în categoria substanțelor nutritive ale provitaminei A. Beta-carotenul este cel mai frecvent exemplu. Reprezintă, practic, două molecule de vitamina A lipite între ele și este convertit ușor și eficient în retinol.
Indiferent de forma pe care o ia, vitamina A este o vitamină esențială pentru sănătatea ochilor, organele și țesuturile sănătoase, funcția imunitară, pielea ta și o sarcină sănătoasă.
VITAMINA B1 (THIAMINĂ)

- Ce este? Vitamina B1 este o vitamină din categoria celor solubie în apă și care acționează ca o coenzimă esențială pentru transformarea dietei dvs. în energie celulară.
- Ce face pentru organism? Ajută la metabolizarea componentelor dietei tale, ajutănd la transformarea lor în energie pentru organism. De asemenea, sprijină diviziunea celulară și sistemele din întregul corp – inclusiv pielea și creierul.
- Unde o pot gasi? Consumul de orez brun, carne de porc și dovlecei poate oferi tiamina.
Fără vitamina B1, consumul nu ar fi decât mai mult decât mestecatul și gustul. Thiamina – un alt nume pentru B1 – ajută la transformarea a ceea ce mănânci în energie pe care corpul o poate folosi. Acest rol în metabolismul energetic provine din capacitatea sa de a acționa ca o coenzimă.
Tiamina ajută alte enzime să înceapă reacții chimice care descompun carbohidrații, proteinele și lipidele. Procesul transformă amidonul, zaharurile, aminoacizii și grăsimile în energie utilizabilă pentru celulele corpului tău.
Tiamina nu este implicată doar în metabolismul energetic. Impactul său asupra producției de zahăr celular o face esențială pentru sinteza ADN-ului și ARN-ului. Vitamina B1 ajută, de asemenea, la formarea acizilor grași și susține funcția celulară sănătoasă.
Această vitamină importantă este păstrată în ficat, dar nu pentru mult timp. Trebuie să vă reîncărcați constant stocul printr-o dietă sănătoasă sau suplimente inteligente. Cei care au o dietă limitată sau femeile însărcinate sunt expuși riscului de deficiență de B1. Nu vă fie frică de supra-administrare. Chiar și în doze foarte mari, vitamina B1 nu că provoacă efecte adverse.
VITAMINA B2 (RIBOFLAVINĂ)

- Ce este? Vitamina B2 este o vitamină solubilă în apă implicată în reacții chimice complexe pentru producerea de energie și alte procese metabolice.
- Ce face pentru organism? Vitamina B2 acționează ca o parte a coenzimelor care ajută la reacții care transformă ceea ce mănânci în energie pe care corpul tău o poate folosi.
- Unde o pot gasi? Produsele lactate, spanacul, migdalele și broccoli sunt surse bune de vitamina B2.
Vitamina B2 (cunoscută și sub denumirea de Riboflavină) este esențială pentru energie. Ea își face treaba ca o coenzimă care catalizează „redox”-ul, prescurtarea pentru reacții de reducere/oxidare. Aceste reacții mișcă electroni între diferite molecule în timpul unei reacții chimice.
Toate reacțiile redox necesită o moleculă cu electroni în plus. Este posibil să fiți familiarizați cu reacțiile redox care se întâmplă între antioxidanți și radicali liberi. Aceleași mecanici de transfer de electroni se întâmplă și aici dar pentru un alt scop – obținerea de energie.
Pe măsură ce corpul tău descompune alimentele, acesta rupe legăturile chimice. Un rezultat al ruperii acestor legături este eliberarea electronilor. Unul dintre rolurile riboflavinei este aceea de a capta acești electroni și de a-i „stoarce” de energie, atât de necesară corpului tău.
Vitamina B2 nu ajută doar la metabolismul glucozei, aminoacizilor și acizilor grași. Riboflavina ajută organismul să metabolizeze medicamentele și la convertirea triptofanului (unul din cei 8 aminoacizi esențiali) în niacină (vitamina B3).
Deficitul de riboflavină poate aparea alături de deficiențele altor vitamine B, în special niacină și piridoxină. Sportivii, alcoolicii și femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de deficiență. Riboflavina este însă disponibilă pe scară largă în dietă. Nu trebuie să vă faceti griji pentru toxicitatea orală.
VITAMINA B3 (NIACINĂ)

- Ce este? O vitamină B solubilă în apă implicată în producerea de energie din aportul alimentar.
- Ce face pentru organism? Susține transformarea alimentelor în energie utilă. Niacina sprijină, de asemenea, un sistem nervos sănătos, creierul, sistemul digestiv și sănătatea pielii.
- Unde o pot gasi? Multe alimente conțin niacină, dar puiul, legumele verzi cu frunze, porumbul, grâul și peștele sunt surse bune.
Niacina, la fel ca multe vitamine din gama B, este esențială pentru producerea de energie. Deci, ajută la transformarea alimentelor din intestin în energia de care celulele și corpul dvs. au nevoie pentru a funcționa. Vitamina B3 îndeplinește aceste funcții importante, deoarece face parte din două coenzime – nicotinamidă adenină dinucleotidă (NAD) și nicotinamidă adenină dinucleotid fosfat (NADP+). Nu sunt importante numele lor lungi și complicate ci funcțiile lor.
NAD și NADP+ sunt similare în funcție de coenzimele în care este implicată riboflavina. Acestea ajută la transferul electronilor în reacțiile redox, în special în timpul descompunerii moleculare a macronutrienților. Transferurile de electroni oferă o mare parte din energia pe care corpul o folosește. Iar vitaminele B – inclusiv niacina – joacă roluri importante în aceste procese.
Dacă nu aveți suficientă niacină și niacinamidă (un derivat al niacinei), riscați să dezvoltați pelagra. Dar niacina este distribuită pe scară largă în alimentele vegetale și animale, iar aportul de vitamina B3 este, în esență, netoxic sub 50 mg pe zi.
VITAMINA B5 (ACID PANTOTENIC)

- Ce este? O vitamina B solubilă în apă esențială pentru producerea de energie din dieta ta.
- Ce face pentru organism? Face parte dintr-o coenzimă (coenzima A) esențială pentru susținerea vieții. Acesta joacă un rol în sinteza grăsimilor, hormonilor și componentelor sângelui tău.
- Unde o pot gasi? Carnea de organe, laptele, avocado, semințele și broccoli conțin această importantă vitamină.
Nu doar oamenii au nevoie de acid pantotenic – cunoscut și sub numele de vitamina B5. Este esențial pentru toate mamiferele. Acest nutrient solubil în apă este sintetizat de plante și bacterii. Este principalul precursor al uneia dintre cele mai importante coenzime din corpul tău – coenzima A.
Coenzima A se găsește în cea mai mare parte (95 la sută) în mitocondriile celulare (centrala electrică a celulei). Vitamina B5, ca parte a coenzimei A, este necesară pentru a produce energie din carbohidrați dietetici, grăsimi și proteine. Acest rol în metabolismul energetic este destul de complex – implicând mai multe cicluri chimice. Dar este foarte similar cu modul în care alte vitamine B participă la producerea de energie.
Coenzima A trebuie să fie prezentă și pentru reacții care includ sinteza de colesterol, hormoni, vitamina A, vitamina D și melatonină (hormonul somnului). Vitamina B5 este, de asemenea, implicată, prin coenzima A, în descompunerea toxinelor din ficat.
Acidul pantotenic este destul de ușor de găsit în natură, deci foarte rar se înregistrează deficiențe. Nu trebuie să vă faceți griji pentru toxicitatea orală. La om nu s-a raportat nimic.
VITAMINA B6

- Ce este? O vitamină B solubilă în apă, care ajută peste 100 de enzime din corpul tău.
- Ce face pentru organism? Joacă un rol în somn (prin diferiți neurotransmițători), funcția imunitară și sănătatea cardiovasculară. Ajută la metabolizarea aminoacizilor.
- Unde il pot gasi? Fasole, banane, cartofi, carne și nuci.
Versatilitatea este cuvântul cheie pentru vitamina B6. Este implicată în cel puțin 100 de reacții în corpul tău și are multe forme. Toate acestea ajută la crearea de coenzime care ajută la metabolismul proteinelor și aminoacizilor. Aceste coenzime ajută la transferul aminoacizilor, la ruperea lor, la eliminarea grupurilor de atomi care conțin carbon și multe altele.
Toate celulele necesită aceste funcții, deci vitamina B6 are un impact larg asupra organismului dumneavoastră. Iată câteva dintre sistemele și procesele importante în care această vitamină joacă un rol:
- Transformarea glicogenului (o moleculă mare de zahăr depozitată în organism) în glucoză (un zahăr care poate fi utilizat pentru energie)
- Funcția imună – prin susținerea producției de celule imune
- Hormonii modulatori
- Metabolismul grăsimilor
- Sinteza neurotransmițătorilor care vă afectează sistemul nervos
- Reglarea nivelului sanguin al aminoacizilor homocisteina, care este important pentru menținerea sănătății cardiovasculare
Vitamina B6 are nevoie de riboflavină, niacină și zinc pentru activare și trebuie să existe un echilibru între acestea. Depășirea a 100 mg pe zi de vitamine B6 a fost asociată cu efecte adverse, inclusiv toxicitate neurologică.
VITAMINA B7 (BIOTINĂ)

- Ce este? O vitamină B solubilă în apă, care conține sulf și susține producerea de energie.
- Ce face pentru organism? Reglarea genelor, susține părul și oasele, facilitează semnalizarea celulelor și ajută într-un proces care face ca glucoza să fie produsă din materiale care nu sunt carbohidrați.
- Unde o pot gasi? În multe alimente, dar mai ales pește, cereale integrale, drojdie, ficat și avocado.
Glucoza este un zahar simplu pe care corpul îl folosește ca energie și care, de obicei, provine din carbohidrați. Biotina ajută însă la obținerea acestei surse importante de energie din grăsimi și proteine.
Vitamina B7 ajută, de asemenea, la reglarea genelor. Acest lucru se datorează faptului că afectează proteine importante numite factori de transcripție (proteine care ajută la citirea codului ADN pentru celulă). De asemenea, modifică proteine speciale din nucleul celular care ajută la organizarea ADN-ului.
Biotina susține oasele și părul sănătos.
Deficiențele sunt rare. Acest lucru se datorează faptului că vitamina B7 poate fi sintetizată de bacteriile intestinale. Biotina se găsește, de asemenea, într-o dietă sănătoasă și nu are reacții toxice. Dozele mari pot interfera cu anumite teste de laborator. Spuneți-i medicului dumneavoastră dacă luați doze mari de biotină înainte de a face teste de laborator.
VITAMINA B9 (ACID FOLIC sau FOLACINĂ)

- Ce este? O vitamină B solubilă în apă, care este crucială pentru construirea ADN-ului și ARN-ului.
- Ce face pentru organism? Reglează metabolismul celular și diviziunea celulară. Împreună cu rolul său în ADN și ARN, sprijină creșterea sănătoasă a țesuturilor și regenerarea sângelui roșu și a celulelor imune. Este esențială pentru dezvoltarea fătului, așa că este esențială pentru femeile însărcinate și pentru cele care pot rămâne însărcinate.
- Unde o pot gasi? Leguminoase, cereale îmbogățite, sparanghel, broccoli și spanac.
Vitamina B9 este esențială pentru construirea ADN-ului și a materialului genetic. De asemenea, joacă un rol important în diviziunea celulară. Ambele procese sunt critice pentru țesuturile în creștere rapidă ale unui făt.
Rolul vitaminei B9 în ADN-ul și diviziunea celulară sunt, de asemenea, importante pe tot parcursul ciclului de viață uman. De asemenea, sângele tău și celulele imune au nevoie de acid folic.
Dacă nu aveți suficientă vitamina B9 este posibil să vă puneți în pericol sănătatea cardiovasculară. Acidul folic ajută la convertirea homocisteinei (un α-aminoacid neproteogenic) în metionină (un α-aminoacid alifatic). S-a dovedit că nivelurile ridicate de homocisteină din sânge afectează negativ sistemul dumneavoastră cardiovascular.
Cerințele de acid folic cresc în timpul sarcinii. Alocațiile alimentare recomandate (RDA) merg de la 400 mcg pentru un adult normal la 600 mcg pentru gravide. Deficiențele în timpul sarcinii sunt asociate cu greutatea scăzută la naștere și rata crescută de defecte ale tubului neural. Pentru a evita aceste probleme, toate femeile în vârstă fertilă ar trebui să suplimenteze cu 600 mcg de acid folic pe zi.
VITAMINA B12 (COBALAMINA)

- Ce este? O vitamină B solubilă în apă, care acționează ca o coenzimă în metabolismul acidului folic și altele.
- Ce face pentru organism? S-a descoperit că sprijină sănătatea cardiovasculară și neurologică, protejează celulele nervoase și joacă un rol în sinteza ADN-ului și a globulelor roșii.
- Unde o pot gasi? Produsele animale conțin B12, deoarece aceasta este produsă numai de bacterii din tractul gastro-intestinal. Fructele de mare, carnea de vită, peștele și ouăle sunt alimente care conțin vitamina B12.
B12 este cea mai complexă vitamină chimică și singura care conține cobalt – un metal care este rar în corp. Complexitatea nu are în vedere capacitatea vitaminei B12 de a vă ajuta să vă mențineți sănătatea în multe feluri. Ajută în:
- metabolismul acidului folic
- sinteza ADN-ului și a globulelor roșii
- menținerea stării de spirit normale
- menținerea nivelurilor sănătoase de homocisteină, care vă protejează inima și creierul
Absorbția vitaminei B12 nu este simplă ci un proces în două etape. Microorganismele produc B12 din alimentație, ceea ce înseamnă că sunt atașate de proteine. În primul rând, corpul tău rupe B12 de proteina cu care a intrat în organism. Apoi combină vitamina cu o proteină diferită fabricată în stomac, asigurând astfel absorbția.
Vegetarienii și veganii sunt sensibili la deficiența de vitamina B12, deoarece nu mănâncă produse din carne – principala sursă a acestei vitamine B. Ei trebuie să apeleze la suplimentare.
VITAMINA C (ACID ASCORBIC)

- Ce este? O vitamină solubilă în apă, care acționează ca un antioxidant, o coenzimă și catalizează multe procese din organism.
- Ce face pentru organism? Protejează împotriva deteriorării radicalilor liberi, susține producția sănătoasă de colagen, care îți afectează pielea și țesuturile conjunctive din întreg corpul. Vitamina C are, de asemenea, legături cu funcția imunitară și sănătatea cardiovasculară.
- Unde o pot gasi? Probabil că deja știți despre vitamina C din citrice. Poate fi găsită și din spanac, ardei gras, kiwi, varză de Bruxelles, fructe de pădure, roșii și broccoli.
Vitamina C esențială funcționează în organism ca antioxidant. Renunță cu ușurință la electroni, neutralizând compușii care provoacă daune oxidative. Deci, ajută la protejarea celulelor în întregul corp și susține o sănătate optimă.
Pielea este unul dintre principalii beneficiari ai vitaminei C. Acesta ajută la stimularea proliferării celulelor pielii și susține producția de colagen la nivelul pielii. Colagenul este o proteină necesară a țesutului conjunctiv din piele și din tot corpul. Este implicat în vindecarea rănilor și ajută la reducerea aspectului ridurilor.
Există, de asemenea, dovezi ample care susțin rolul vitaminei C în sănătatea imunitară. Vitamina C ajută la încurajarea producerii de celule anti-germeni, precum leucocitele (un tip de celule albe din sânge). Celulele albe din sânge vă ajută să vă protejați corpul împotriva potențialilor invadatori și să vă mențineți sănătatea. Leucocitele acumulează, de asemenea, vitamina C pentru a se proteja de oxidanții pe care îi folosesc pentru a distruge agenții patogeni.
Suplimentarea cu vitamina C este o modalitate bună de a completa golurile care pot exista în dieta medie. Vitamina C este, în general, non-toxică, dar dozele foarte mari (mai multe grame sau mai multe) pot provoca sau contribui la stresul gastro-intestinal.
VITAMINA D (CALCIFEROL)

- Ce este? Adesea numită vitamina solară. Este o vitamină solubilă în grăsimi, care poate fi creată și atunci când pielea este expusă la soare. Deși se numește în mod obișnuit o vitamină, acționează mai mult ca un hormon din corpul tău.
- Ce face pentru organism? Vitamina D susține sănătatea oaselor datorită rolului său în absorbția și utilizarea calciului. De asemenea, sprijină funcția imună sănătoasă, starea de spirit și sănătatea cardiovasculară – prin menținerea tensiunii arteriale sănătoase în intervalul normal.
- Unde o pot gasi? Soarele te ajută să faci vitamina D, dar multe persoane sunt încă deficiente. Consumați pești grași sau cereale și produse lactate fortificate.
Există două forme majore de vitamina D. Ergocalciferolul și colecalciferolul sunt cunoscute sub numele de vitamine D2 și, respectiv, D3. Vitamina D2 este adesea creată de om și folosită pentru fortificarea alimentelor. Corpul dumneavoastră produce Vitamina D3 cu ajutorul radiațiilor ultraviolete B (UVB). Doar 15-30 de minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a produce cantități ample de vitamina D. Dar cum funcționează acest proces?
Razele UVB de la soare reacționează cu o preformă de vitamina D numită 7-dehidrocolesterol care există în epiderma pielii. Când aceste raze lovesc 7-dehidrocolesterol, aceasta își schimbă structura moleculară pentru a deveni o formă pre-activată de vitamina D numită 25-hidroxivitamina D. Odată ce conversia este completă, 25-hidroxivitamina D intră în fluxul sanguin. Ficatul și rinichii se implică apoi pentru a se asigura că vitamina D circulantă este activată în continuare în forma ei complet utilizabilă.
Una dintre principalele utilizări ale vitaminei D în organism este creșterea oaselor și menținerea sănătății oaselor. Aceasta se bazează pe capacitatea vitaminei D de a ajuta la reglarea cantității de calciu din serul din sânge. Acest echilibru delicat de calciu este controlat de glandele paratiroide. Când sunt detectate niveluri scăzute de ser de calciu, glandele secretă un hormon care crește cantitatea de vitamina D activă în fluxul sanguin.
Creșterea cantității de vitaminei D duce la modificări care normalizează nivelul seric al calciului. Iată cum se întâmplă:
- Crește absorbția calciului alimentar de către intestine.
- Promovează resorbția calciului filtrat de rinichi.
- Preia calciu din os atunci când nivelurile dietetice de calciu sunt insuficiente.
Vitamina D s-a dovedit, de asemenea, că susține funcția imună sănătoasă, starea de spirit și menținerea tensiunii arteriale sănătoase deja în intervalul normal.
Este adevărat că organismul tău poate produce vitamina D cu ajutorul soarelui. Dar lipsa de vitamina D – și alte deficiențe – sunt comune pentru persoanele care trăiesc mai departe de ecuator. Acest lucru are de-a face cu unghiul razelor soarelare – cu cât soarele este mai jos pe cer, cu atât UVB atmosfera se filtrează. De aceea, suplimentarea cu vitamina D este un mod eficient și sigur de a obține vitamina D de care ai nevoie.
VITAMINA E (TOCOPEROLI ȘI TOCOTRIENOLI)

- Ce este? Oricare dintre cele opt molecule solubile în grăsimi care prezintă abilități antioxidante.
- Ce face pentru organism? Funcționează ca un puternic antioxidant. Vitamina E oferă protecție împotriva daunelor oxidative și ajută la menținerea membranelor celulare. Este, de asemenea, implicată în comunicarea celulară.
- Unde o pot gasi? Uleiurile de plante, nuci, legume verzi, mure și broccoli sunt unele dintre alimentele care conțin vitamina E.
Majoritatea vitaminelor sunt ajutătoare, de sprijin – acționând ca coenzime care ajută la reacțiile chimice. Vitamina E funcționează însă independent.
Radicalii liberi sunt creați ori de câte ori corpul tău transformă alimentele în energie. Pe lângă aceștia mediul înconjurător „oferă” și el destui radicali liberi. Toți aceștia pot provoca daune dacă nu sunt anihilați la timp.
Antioxidantii precum vitamina E îți protejează celulele neutralizând aceste surse potențiale de deteriorare oxidativă. Deoarece este solubilă în grăsimi, vitamina E este eficientă în special pentru prevenirea oxidării grăsimilor oriunde apare – intestinul, fluxul de sânge, țesuturile și membranele celulare.
Vitamina E joacă, de asemenea, un rol în funcția imunitară. Aceasta ajută la promovarea conexiunii diferitelor celule imune și funcționează în semnalizarea celulelor imune – ambele vă sprijină imunitatea. Vitamina esențială susține chiar sănătatea cardiovasculară prin menținerea vaselor de sânge sănătoase.
Alocația dietetică recomandată (ADR) pentru adulți variază între 15-19 mg / zi. Dar consumul mediu de vitamina E în rândul adulților este mai mic de 10 mg pe zi. Beneficiile terapeutice raportate ale aportului de vitamina E necesită, în general, suplimentarea a 200-800 mg pe zi.
Acest lucru poate părea mult, dar vitamina E este relativ non-toxică atunci când este luată pe cale orală. În cazuri rare, care implică persoane deficiente de vitamina K sau care participă la terapia cu warfarina, niveluri mai mari de 1.000 mg pe zi pot crește, potențial timpul de sângerare.
VITAMINA K (PHILLOQUINONE, MENADIONE)

- Ce este? O vitamină solubilă în grăsimi care poate lega calciul și poate afecta procesele de coagulare a sângelui.
- Ce face pentru organism? Ajută la activarea proteinelor, susține coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
- Unde o pot gasi? Vitamina K se găsește în legumele cu frunze verzi, broccoli, afine, ulei de măsline, ouă și struguri.
„K” provine din „Koagulation”, care este cuvântul german pentru coagulare. Această vitamină solubilă în grăsimi este esențială pentru susținerea procesului care ajută la coagularea normală a sângelui. Este implicată în sinteza a cel puțin cinci proteine care reglementează activitatea de coagulare.
Vitamina K ajută, de asemenea, calciul să se lege de proteine în întregul corp. Aceasta este legătura dintre vitamina K și sănătatea oaselor. Este importantă în remodelarea oaselor (înlocuirea țesutului osos vechi cu material nou), care este esențială pentru menținerea sănătății oaselor.
Există trei forme de vitamina K. Prima (K1) se găsește în plante și suplimente verzi. K2 este produs de bacterii – unele dintre ele trăiesc în intestinele tale. Forma finală (K3) este creată de om și folosită în hrana animalelor. Forma naturală – vitamina K1 – nu are toxicitate cunoscută dacă este administrată în doze mari. Deoarece vitamina K este esențială pentru procesul de coagulare a sîngelui în corpul tău, obținerea unei cantități prea mari de vitamina K din dieta ta poate interfera cu medicamente care pot fi necesare pentru a-ți menține sângele subțire. Trebuie să vă consultați medicul înainte de a suplimenta cu vitamina K dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui.
De ce lipsesc vitaminele F-J sau de la L la Z?
Ați remarcat faptul că sunt doar câteva litere asociate vitaminelor și că în gama B sunt mai multe vitamine care au notație numerică. De ce lipsesc vitaminele F-J sau L-Z?
De fapt, în cercetările științifice există și vitaminele F, G, H, I, J și chiar mai multe (de la L la Z), dar ele au fost asimilate cu vitamine deja notate sau nu sunt importante pentru om.
- De exmplu, Vitamina F reprezintă de fapt acizii grași (Fat, in engleza) Omega-3 și Omega-6.
- Vitamina G este de fapt vitamina B2
- Vitamina H este vitamina B7 (în germana H provine de la „Haut” care înseamnă „piele”)
- Vitamina I a fost identificată a avea rol în digestie, drept pentru care a fost și ea clasată în rândul vitaminelor din clasa B
- Vitamina J este și ea asociată cu B2
- Vitamina L are rolul în lactația șoarecilor
- Vitamina M este acidul folic, adică vitamina B6
- Vitamina N este acidul lipoic (thioctic acid)
- O nu a fost niciodată asociat vreunei vitamine
- P este asociat unor compuși flavonoizi, care de fapt contribuie la pigmentația plantelor
- Celelalte litere ori nu au fost folosite ori sunt asociate cu compuși ne-esențiali (de exemplu S – Acid Salicilic sau U – S-Methilmethionină, un derivat sintetizat de organism)
Vitaminele și mineralele
Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru sănătatea ta. De fapt, ei lucrează deseori mână în mână. În acest articol am prezentat vitaminele, grupele de vitamine, rolul lor în sănătatea organismului și de unde pot fi procurate în mod natural, prin dietă.
În viața de zi cu zi și mai ales datorită modului în care plantele și animalele sunt crescute, alimentele furnizate pot avea carențe în vitamine și minerale. De aceea, de cele mai multe ori, este necesară suplimentarea aportului de vitamine. Consultați medicul dumneavoastră daca, în urma unor analize, se constată lipsa de vitamine esențiale.
USANA vă pune la dispoziție vitamine și minerale de calitate înaltă. Informații despre produsele USANA, compoziție si aportul lor de vitamine și minerale pot fi gasite pe site-ul nostru în secțiunea de Articole. Nu ezitați să ne contactați dacă doriți informații suplimentare sau specifice cazului dumneavoastră.
Despre importanța mineralelor și rolul lor în sănătatea organismului vom povesti într-un articol viitor.
Toate aceste vitamine pot fi regăsite în produsele USANA. Pentru mai multe detalii vizitați magazinul.
Articol publicat pe Askthescientists.com
Referințe
https://www.merriam-webster.com/dictionary/vitamin
https://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/question129.htm
https://medlineplus.gov/definitions/vitaminsdefinitions.html
https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins
https://www.medicinenet.com/water_soluble_vitamins_vs_fat_soluble_vitamins/ask.htm
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/thiamin
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/riboflavin
https://medlineplus.gov/ency/article/002409.htm
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/niacin
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/pantothenic-acid
https://medlineplus.gov/ency/article/002410.htm
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/biotin
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/folate
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X94976635
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C#function
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-65
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D#sunlight-sources
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56061/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-E
http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-K
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-Consumer/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/