Ciupercile sunt o bogată sursă de proteină vegetală, vitamine, minerale și aminoacizi, fiind în același timp sărace în calorii (glucide și grăsimi). Printre vitamine regăsim vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D iar mineralele sunt fosfor, magneziu, potasiu, zinc si fier. 100g de ciuperci albe crude asigură 22 kilocalorii.
Ciupercile sunt recunoscute pentru rolul lor în susținerea imunității datorită conținutului de beta-glucani. Beta-glucanii sunt zaharuri care se găsesc în pereții celulari ai ciupercilor, bacteriilor și a altor materiale vegetale. De asemenea, sunt prezenți în ovăz, alte cereale și produse lactate. Beta-glucanii sunt imunostimulatori, ceea ce înseamnă că susțin funcția și receptivitatea celulelor imune. Acești micronutrienți susțin activitatea normală a neutrofilelor, care vă ajută să vă mențineți sănătatea. Activitatea celulelor macrofage (un tip de celule albe din sânge) este, de asemenea, stimulată de prezența beta-glucanilor. Împreună (și cu ajutorul beta-glucanilor), neutrofilele și macrofagele joacă un rol important în menținerea sănătății imunitare.
Pentru rețeta aceasta se folosesc ciupercile cu pălărie de tip Champignon (Agaricus bisporus).
Ingrediente:
- 1 kilogram ciuperci Champignon (albe sau maro) de dimensiune mare
- 1 ceapă
- 1 ardei kapia
- cascaval sau brânză de oaie
- 2-3 căței de usturoi
- pătrunjel sau busuioc sau mărar
- ulei de măsline
- sare
Mod de preparare:
- Încingeți cuptorul la 180 grade
- Spălați cu grijă ciupercile astfel încât să nu mai aibe reziduuri. Înlăturați piciorul ciupercilor, având grijă sa nu se rupă pălăria.
- Curățați ceapa, ardeiul și cățețeii de usturoi.
- Tocați mărunt ceapa, ardeiul si picioarele de la ciuperci precum și 2-3 pălării
- Puneți puțin ulei de măsline într-o tigaie și adăugați legumele si bucățile de ciuperci tăiate, amestecând la foc potrivit timp de 5 minute, să se înmoaie. ATENȚIE SĂ NU LE PRĂJIȚI!
- Luați tigaia de pe foc și adaugați în compoziție cașcaval ras sau brânza de oaie, după preferințe,
- Adăugați verdeața tocată mărună si amestecați compoziția.
- Așezați ciupercile într-o tavă
- Cu ajutorul unei lingurițe umpleți pălariile cu compoziția din tigaie.
- Dați la cuptor timp de 5-10 minute
Dacă doriți să obțineți mai multă proteine, adăugați la compoziție carne de pui sau curcan fiartă și tăiată bucățele mici.