Linte – una dintre legumele preferate de vegetarieni, înlocuind cu succes fasolea, năutul și mazărea în multe preparate – are un grad de nutriție ridicat datorită conținutului mare de fier, fibre, magneziu, potasiu, fosfor dar și proteină, în timp ce conținutul de grăsimi este extrem de scăzut.
Ca origine, populațiile din Orientul Apropiat au fost primele care au crescut și consumat linte (încă din Neolitic).
Și ea se încadrează în rândul alimentelor cu indice glicemic scăzut și este folosită frecvent de către populațiile din zona Mării Mediteraneene și Orientul Mijlociu.
Valori nutriționale pentru 100g de linte:
- lipide totale – 0.4 grame
- colesterol – 0 (ZERO!!!)
- sodiu – 2mg
- potasiu – 369mg
- carbohohidrați – fibre alimentare (8g), zaharuri (1.8g)
- proteine – 9g
- Vitamine – A, B6, B12, C, D
- Minerale – calciu, fier, magneziu
Rețeta este foarte simplă și se prepară in maxim 30-40 de minute. Iată ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente:
- linte (roșie, verde, neagră) – 300g
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură usturoi
- 2 ceape uscate medii
- 4-5 roșii sau 1 conservă de cuburi de roșii
- 2 morcovi
- 1 ardei
- o legătură, după preferință, de mărar, pătrunjel, leuștean
- ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Spălați foarte bine toate verdețurile, înlăturați rădăcinile, curățați-le și tăiați-le mărunt.
- Curățați morcovii de coajă și tocați mărunt sau dați pe răzătoarea mare
- Curățați ardeii de semințe și tocați mărunt sau dați pe răzătoarea mare
- Înlăturați coaja la ceapa și tocați mărunt.
- Puneți o oală cu 1-1,5 litri apă pe aragaz, la foc potrivit. Dacă aveți fierător, umpeți-l cu apă și dați drumul la fiert
- Într-o oală separată, pe aragaz, adăugați 2-3 linguri de ulei de măsline și sare.
- Adăugați ceapa uscată tăiată mărunt, împreună cu morcovii și ardeii
- Când încep să se prăjească adăugați câteva linguri de apă fierbinte
- Spălați bine lintea în câteva ape (8-10), până când apa pe care o aruncați este limpede
- Când legumele s-au înmuiat (dupa aproximativ 10 minute) adăugați lintea si umpleți oala cu apă din oala cealaltă, cam de 2 ori cât este nivelul legumelor. Daca mai aveți nevoie de apă adăugați.
- Fierbeți totul la foc mic-potrivit, amestecând din când să nu se prindă. Dacă apare o spumă deasupra puteți să o înlăturați.
- Dupa 10-15 minute de fierbere adăugați roșiile tocate cubulețe
- Mai fierbeti 10 minute și opriți focul.
- Puneți deasupra pătrunjelul și leușteanul, tocat mărunt.