Preparatele din calamar fac si ele parte din categoria celor cu indice glicemic scazut, fructele de mare, in ansamblul lor, avand un indice glicemic mic (spre zero). Interesant la calamar este faptul ca, spre deosebire de alte fructe de mare, el nu contine cantitati mari de mercur.
Calamarul contine Omega 3, dar si vitaminele B2, B3, B6, B12 si C. Acestea imbunatatesc digestia, previn migrenele si durerile de cap si scad riscul bolilor cardiovasculare. De asemenea, este bogat in minerale precum mangan, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor si seleniu, ajutand la imbunatatirea sistemului imunitar si mentinerea sanatatii sistemului osos.
Ingrediente
- 1 bucata calamar pentru fiecare persoana
- 4-5 catei usturoi
- 3-4 linguri ulei de masline
- sare
- zeama de lamaie
Mod de preparare
- Este extrem de important sa spalati calamarul bine si sa-l curatati cum trebuie. Asigurati-va ca inlaturati pielita din interior si tot ceea ce se afla in interiorul lui. Eventual, rugati persoana de la magazinul de unde luati calamarul sa-l curete.
- Puneti calamarul pe un tocator si introduceti un cutit lat in interiorul lui.
- Cu un alt cutit crestati calamarul la distante de jumatate de centimetru
- Pe partea de jos, cea netaiata, crestati sub forma de romb, avand grija sa nu patrundeti complet.
- Curatati cateii de usturoi si pisati-i.
- Intr-un bol incapator adaugati cateii de usturoi pisati, sarea si uleiul de masline.
- Puneti calamarii in aceasta marinada, avand grijsa sa ii ungeti bine pe toate partile, acoperiti bolul cu folie si dati la frigider 30 minute -1 ora.
- Incingeti un gratar sau tigaie fara aderenta.
- Puneti calamarii pe rand si prajtiti incet pe fiecare parte.
Se servesc cu legume cu indice glicemic scazut. Va recomandam sa folositi ingrediente bio, sanatoase, cu provenienta verificata si care au indice glicemic scazut (vedeti aici cateva recomandari).
Va doresc pofta buna si nu uitati sa consumati preparate cu indice glicemic redus. Voi reveni cu mai multe retete pe microsanatate.ro.