Schinduful este o plantă asemănătoare trifoiului, originară din sudul Europei (zona mediteraneana) și vestul Asiei, Condimentele făcute din frunzele și semințele plantei au o aromă dulce, ușor amară, asemănătoare siropului de arțar sau zahărului ars. Poate fi cumpărat ca supliment sau condiment de la majoritatea magazinelor naturiste.
Cercetările au descoperit că schinduful poate regla colesterolul, ameliora crampele menstruale, ajută la gestionarea diabetului de tip 2 și crește nivelul de testosteron la bărbați.
Iată mai multe despre beneficiile schindufului și despre modalitățile sănătoase de a-l consuma.
Ajută la scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet
Schinduful poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să își gestioneze nivelul zahărului din sânge. Dacă nivelul zahărului din sânge rămâne ridicat pe o perioadă lungă de timp, crește riscul de apariție a afecțiunilor multiple pentru persoanele cu diabet de tip 2. Acestea includ:
- Boala de cardio-vasculara
- Boală de rinichi
- Neuropatie diabetică (lezarea nervilor)
- Cariile dentare, carii și boli ale gingiilor
- Pierderea auzului și a vederii
Poate regla nivelul de colesterol
Schinduful ar putea, de asemenea, să scadă nivelul colesterolului din sânge, ceea ce reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Suplimentarea cu schinduf reduce semnificativ nivelul colesterolului total și ajută la scăderea colesterolului rău (LDL).
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cât de eficient poate reduce schinduful aceste riscuri.
Ameliorează crampele menstruale
Schinduful este adesea citat ca un remediu pentru crampele menstruale, iar unele cercetări susțin acest lucru. Un studiu din 2014 efectuat pe 101 femei și publicat în Journal of Reproduction & Fertility, a constatat că cele care au luat 900 mg de pudră de semințe în fiecare dintre primele trei zile de menstruație au raportat o reducere semnificativ mai mare a durerii menstruale.
Suplimentarea cu schinduf a redus, de asemenea, alte simptome ale menstruației, inclusiv:
- Oboseală
- Durere de cap
- Greaţă
- Vărsături
- Leșin
Nu au fost raportate efecte secundare.
Poate crește cantitatea de lapte matern
În Africa de Nord, Asia și sudul Europei femeile folosesc în mod tradițional schinduful pentru a crește cantitatea de lapte matern.
Cu toate acestea, chiar dacă poate influența creșterea cantității de lapte matern, schinduful poate provoca și unele efecte secundare precum creșterea setei, transpirația și urina colorată închis. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua schinduf în timpul alăptării.
Ar putea crește nivelul de testosteron la bărbați
Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelul de testosteron scade cu aproximativ 1% până la 2% în fiecare an. Mai mult de o treime dintre bărbații cu vârsta peste 45 de ani au niveluri de testosteron mai scăzute decât cele normale. Un studiu din 2017 a evaluat modul în care un supliment patentat de schinduf ar avea impact asupra 50 de bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani.
S-a constatat că, după 12 săptămâni de suplimente zilnice, nivelul de testosteron a crescut cu până la 46% la 45 dintre subiecți. De asemenea, s-au îmbunătățit:
- Starea de spirit
- Dorinta sexuala
- Numărul de spermatozoizi
Valori nutriționale
Potrivit bazei de date a Departamentului Agriculturii din SUA, o lingură de semințe oferă:
- Calorii: 35
- Grăsimi: 0,7 g
- Sodiu: 7,44 mg
- Carbohidrați: 6,5 g sau 2% din valoarea zilnică (DZ)
- Fibre: 2,7 g sau 10% DZ
- Proteine: 2,5 g sau 5% DZ
- Fier: 3,7 mg sau 20% DZ
În ciuda potențialelor sale beneficii pentru sănătate, schinduful nu este o sursă excelentă de nutrienți importanți, mai ales că majoritatea rețetelor necesită mai puțin de o lingură de plantă.
O excepție demnă de remarcat este fierul, care este esențial celulelor roșii din sânge pentru transportul oxigenului în organism.
Efecte adverse
Schinduful este sigur în cantități întâlnite în mod obișnuit în alimente, dar siguranța sa în doze mai mari este incertă. Schinduful nu este sigur pentru utilizare în timpul sarcinii în orice cantitate mai mare decât cea care se găsește în alimente și nu trebuie utilizat de copii ca supliment.
De asemenea, poate provoca reacții adverse potențiale, cum ar fi:
- Diaree
- Balonare
- Greaţă
- Indigestie
Dacă doriți să încercați schinduful într-un scop terapeutic discutați cu un furnizor de servicii medicale, cum ar fi un medic primar sau un dietetician. Nu există nicio recomandare standardizată legată de doza de schinduf. Specialiștii vă pot ajuta să determinați cât și pentru cât timp ar trebui să luați suplimentele.
Sfaturi pentru consumul schindufului
Schinduful este cel mai ușor disponibil ca condiment. Dacă gătiți cu el, ca mirodenie, încercați să:
- Înmuiați semințele peste noapte pentru a le ajuta să devină mai moi
- Folosiți în feluri de mâncare cu timpi de gătire mai lungi pentru a ajuta aromele să se infuzeze complet
- Aromatizați mâncărurile de legume și curry cu frunze congelate sau uscate
- Adăugați la mâncăruri calde și consistente, cum ar fi această supe creme și tocănițe.
Concluzii
Schinduful este un condiment folosit în multe bucătării tradiționale, care oferă, de asemenea, câteva beneficii cheie pentru sănătate.
Dacă vă place combinația unică de arome dulci și amare, luați în considerare adăugarea de semințe și frunze la preparatele gătite.
Cu toate acestea, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a suplimenta cu plante medicinale, pentru a determina cum vă poate afecta nevoile individuale de sănătate.
Faceți tot ce puteți pentru a vă ajuta corpul să rămână sănătos !
Corpul tău poate avea nevoie de ajutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii la telefon: +40.723.289.535 – Ana Maria Preda