Baba Ganoush, sau cum este cunoscută la noi ca „salată de vinete”, este o reteta tradițională libaneză de vinete coapte, amestecate cu alte ingrediente precum, tahini (ulei/cremă de semințe de susan), ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și ierburi aromate. Preparatul poate fi ajustat sau îmbunătățit cu ardei copți, nuci, semințe de pin, ceapă verde, roșii.
Preparatul acesta l-am gustat într-un restaurant libanez și, încântat de gustul lui, am decis că neapărat trebuie să încerc să îl fac. Rezultatul a fost pe măsura așteptărilor: excelent.
Din punct de vedere nutrițional, ingredientele principale (vinete coapte și ardei copți) conțin o mulțime de vitamine și minerale, având în același timp un indice glicemic scăzut.
Vinetele (aubergines în țările francofone sau eggplant în cele anglo-saxone) au o valoare calorică de 25 kilocalorii la 100 de grame și conțin vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu și zinc. Ardeii roșii au o valoare calorică de 20 kilocalorii la 100 grame și au în compoziție vitamina A (beta-caroten), B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.
Preparatul poate fi făcut atât din legume proaspete, în timpul verii, sau congelate, daca ați avut grijă sa pregătiți din timp pungi pentru congelator.
Ingrediente:
- 4 vinete
- 4 ardei kapia
- 2 linguri tahini
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 4-5 căței de usturoi
- pătrunjel
- sare
Mod de preparare:
- Folosiți un grill pentru a coace vinetele și ardeii uniform, pe fiecare parte
- După ce s-au copt, curățați vinetele și ardeii de coajă. Tăiați cotorul atât la vinete cât și la ardei. Curățați ardeii de semințe. Lăsați să se racească.
- Dacă folosiți vinete și ardei congelate, lăsați să se dezghețe.
- Curățați cățeii de usturoi de coajă.
- Într-un mojar puneți cățeii de usturoi împreună cu sare, ulei de măsline. Daca doriți, adăugați câteva semințe de fenicul (pentru aromă). Zdrobiți totul până obțineți o pastă.
- După ce s-au răcit (sau dezghețat), puneți vinetele și ardeii într-un robot de bucătărie împreună cu pasta de usturoi și cu tahini. Folosiți robotul pe modul impuls până se amestecă toate ingredientele, obținând o compoziție mai groasă. Nu trebuie să fie cremă.
- Scoateți din robot și puneți într-un bol. Verificați compoziția și mai adăugați alte ingrediente (roșii pasate, semințe de in, ceapă verde tocată mărunt, zemă de lămâie) după preferință.
- Presărați pătrunjel tocat mărunt.
- Serviți cu pâine libaneză sau pâine cu cereale.