Nu este neapărat necesar să bei 8 pahare de apă pe zi pentru a fi hidratat. Fructele și legumele proaspete, dar și diverse băuturi sunt surse bune pentru hidratare.
Principala cauză a deshidratării este căldura excesivă, dar aceasta poate apărea și datorită altor cauze precum febra, vărsăturile, diareea, transpirația excesivă. Cum pentru zilele următoare au fost anunțate coduri galbele, portocalii și roșii de caniculă (și acestea pot apărea și în săptămânile următoare), hidratarea este mai importantă ca oricând. Dacă nu consumi suficient lichid pentru a produce o transpirație adecvată, într-o zi caniculară poți fi mai vulnerabil la insolație.
Consumul de lichide este esențial, dar hidratarea înseamnă mai mult decât consumul de apă. A fi hidratat înseamnă a consuma suficiente fluide astfel încât să nu îți fie sete. Sunt multe alimente, în afară de apă, care te pot menține hidratat. Iată cîteva sugestii.
Surse bune pentru hidratare: fructe, legume, băuturi
În timp ce aproximativ 80% din consumul nostru de fluide provine din lichide, aproximativ 20% provine din lichidul găsit în alimentele apoase, cum ar fi fructele și legumele suculente.
Fructele și legumele proaspete sunt surse ideale de hidratare pentru că nu au doar un conținut ridicat de apă, dar au și fibre, care oferă alte beneficii pentru dieta și sănătatea ta. Pepenele, roșu sau galben, este deosebit de suculent. Căpșunele, portocalele, strugurii, castraveții, spanacul și țelina tulpină au, de asemenea, un conținut mare de apă.
Băuturile de tot felul pot fi hidratante. Sucul, laptele și ceaiul conțin fiecare fluide pe care corpul le poate folosi. Băuturile cu conținut ridicat de zahăr s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere nutrițională, dar cercetările arată că băuturile îndulcite cu zahăr sunt la fel de bune ca apa pentru a furniza lichide în sistemul dumneavoastră. Supele, ciorbele și mâncărurile făcute cu apă sunt și ele o sursă bogată de fluide.
Deși cofeina este adesea considerată o substanță diuretică sau deshidratantă, cercetările arată că un consum de cafea sau alte băuturi cu cofeină are aproximativ aceleași efecte de hidratare ca cel de apă. Cu toate acestea, cel mai bine este să limitezi cantitatea de băuturi cu cofeină consumată. Cofeina poate determina unele persoane să urineze mai des sau să se simtă anxioase sau nervoase. În plus, fii atent la ce bei. Unele opțiuni pot adăuga calorii suplimentare din zahăr la dieta ta.
Ceea ce deshidratează cu adevărat este alcoolul. Acesta suprima hormonul antidiuretic, iar mesajul de a reține apa nu mai ajunge la rinichi. Astfel, orice lichid consumat este eliminat rapid.
Alimentele sărate și alimentele bogate în sodiu sunt și ele deshidratante, deoarece atunci când sarea este absorbită și începe să circule în sânge, organismul răspunde prin extragerea apei din celulele corpului pentru restabilirea echilibrului săruri-apă, provocând senzația de sete.
Top 15 alimente care hidratează
- Salata verde – conține 96% apă, este bogată în vitaminele A, B și K și are un aport de 10 calorii la 100g.
- Castravetele – conține 95% apă, vitamina K, potasiu și magneziu, având 16 calorii la 100 de grame.
- Dovlecei/Zucchini – conțin 94% apă, au un aport de 18 calorii la 100g si sunt o sursă bogată de vitamina C
- Țelină tulpină – conține 95% apă, are un aport de 16 calorii la 100g și conține fibre și nutrienți (în special vitamina K și potasiu).
- Roșii (tomate) – conțin 94% apă, vitaminele A și C și au un aport de 27 calorii la 100g. Cel mai important antioxidant conținut, licopenul, ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare și poate preveni cancerul de prostată.
- Pepenele roșu – conține 92% apă, dar și fibre, vitamine (A și C) și minerale (magneziu), fiind în același timp slab în calorii (30 calorii la 100g)
- Ardeiul gras – conține 92% apă, fibre, vitamine (B) și potasiu, dar și antioxidanți care ajută la scăderea riscului de cancer și a bolilor olfactive. Aportul de calorii este de 40 la 100g.
- Conopida – conține 92% apă, are un aport de 25 calorii la 100g și conține mai mult de 15 vitamine și minerale, incluzând colina, un important nutrient pentru sănătatea creierului.
- Varza – conține 92% apă, este bogată în vitaminele B, C și K și are un aport de 25 calorii la 100g. Un antioxidant important este glucozinolatul, care ajută în protecția împotriva cancerului de plamâni.
- Supe și ciorbe – conțin 92% apă. Consumul lor ajută la scăderea greutății datorită nivelului scăzut de calorii. În același timp sunt o sursa bogată de vitamine și minerale.
- Căpșunele – conțin 91% apă, antioxidanți, vitamine și minerale. Un consum regulat de căpșune poate reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, diabetului, Alzheimer și diferitelor tipuri de cancer. 100g capșune conțin 32 calorii.
- Pepenele galben – conține 90% apă, fibre și vitamina A, având 34 calorii la 100g.
- Piersicile – conțin 89% apă, vitamine A, B și C și potasiu, avînd, in același timp, un aport mic de calorii (30 calorii la 100g)
- Portocalele – conțin 88% apă, fibre, vitamina C și potasiu, dar și antioxidanți care ajută la la reducerea inflamațiilor. 100g de portocale contin 47 calorii.
- Brânza proaspătă – conține 80% apă, are un aport de 25 calorii la 100g , iar 225 grame pot asigura 36% din necesarul zilnic de fosfor, 19% din cel de calciu și 31% din cel de seleniu. Mai mult, este bogată în vitaminele B.
Dacă vrei să afli mai multe despre Beneficiile unei Hidratări corecte citește articolul de aici
Faceți tot ce puteți pentru a vă ajuta corpul să rămână sănătos !
Corpul tău poate avea nevoie de ajutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii la telefon: +40.723.289.535 – Ana Maria Preda