Astăzi putem găsi aproape orice fel de alimente în magazine, pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. Deși există cu siguranță beneficii pentru distribuția pe scară largă a produselor, exista și consecințe nedorite, unele bune, altele rele.
O astfel de consecință este dispariția alimentației sezoniere. În întreaga lume, mulți oameni au acces la aceleași alimente pe tot parcursul anului. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că mulți oameni își mențin o alimentație constantă indiferent de anotimp. Chiar dacă nu este neapărat ceva în neregulă cu asta, se ridică o altă întrebare: ar trebui să ne ajustăm dietele în funcție de sezon?
Răspunsul scurt este da – și există o varietate de motive. Dar să vedem pe larg care sunt acestea.
Nutriția sezonieră și lumina soarelui: de ce dieta ta are nevoie de mai multă vitamina D iarna.
Indiferent dacă ești conștient sau nu, corpul tău răspunde și interacționează cu mediul său în mai multe moduri. Un exemplu în acest sens este modul în care corpul tău transformă lumina solară în vitamina D. Procesul începe cu radiația UVB, pe care soarele o emite în mod constant. Când această radiație lovește pielea, este absorbită de un compus cunoscut sub numele de 7-dehidrocolesterol. UVB transformă acest compus în previtamina D3, care în cele din urmă devine vitamina D3 – o vitamină care poate ajuta la susținerea dezvoltării oaselor sănătoase și a nivelurilor de energie.
Ce legătură are acest proces cu anotimpurile? Este simplu: în lunile de iarnă, intensitatea soarelui este mai scăzută și mulți oameni preferă să stea în interior. Asta înseamnă că primesc și mai puțină vitamina D.
Vitamina D nu se găsește în mod natural în concentrații mari în majoritatea alimentelor, așa că pentru avea aportul necesar organismului în timpul lunilor de iarnă, acest lucru necesită puțină planificare. Multe alimente sunt îmbogățite cu vitamina D, așa că aveți opțiuni. Dacă încercați să adăugați puțină vitamina D în dieta dvs. pentru a compensa lipsa luminii soarelui, încercați să mâncați un mic dejun cu lapte și cereale – ambele fiind adesea îmbogățite cu vitamina D.
Dacă ești un fan al fructelor de mare, ai noroc. Vitamina D se găsește în mod natural în somon, ton, pește-spadă și sardine. În plus, suplimentele de vitamina D sunt întotdeauna o opțiune.
Alimentația sezonieră și nutriția
După cum sa subliniat mai sus, ajustarea dietei în funcție de sezon poate avea o varietate de beneficii pentru sănătate. Dar mulți oameni își adaptează dieta sezonier dintr-un alt motiv: doresc să practice alimentația sezonieră. Exact așa sună – adică să mănânci fructe și legume care sunt „de sezon”.
Pentru mulți, alimentația sezonieră are legătură cu mediul înconjurător. Mâncarea care trebuie să călătorească în jumătatea lumii pentru a ajunge la tine are o amprentă de carbon mult mai mare decât alimentele care sunt produse local.
Consumând fructe, legume și alte produse care sunt de sezon și cultivate local, variați în mod natural dieta. O dietă variată vă poate ajuta să obțineți un echilibru bun al vitaminelor, mineralelor și alți nutrienți de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a se dezvolta. În plus, unele studii sugerează că produsele cultivate local sunt mai bogate în nutrienți decât cele de import. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât unele produse sunt depozitate mai mult timp, cu atât unii antioxidanți se pot descompune mai mult. Acest lucru nu înseamnă că produsele importate sunt în mod inerent rău.
Gustări de sărbători: atingerea echilibrului potrivit
Pe măsură ce vremea se recește, dieta ta se poate schimba din alt motiv: sărbătorile. De Crăciun, Anul Nou și sărbătorile de iarnă, există o mulțime de oportunități pentru gustare. Retorica despre mâncatul de sărbători descrie adesea acest lucru ca pe un lucru rău, dar totul depinde de modul în care o abordați.
În primul rând, nu este nimic în neregulă cu gustarea. Și nu este nimic în neregulă să te răsfeți cu deliciile tale preferate în preajma sărbătorilor. Important este să fii atent la propriile tale obiective nutriționale.
Dacă simțiți că înlocuiți adesea alimentele bogate în nutrienți cu gustări sărate și dulci de sărbători, încercați să puneți câteva legume împreună cu celelalte gustări. Aceasta este o opțiune simplă care vă poate ajuta să vă mențineți varietatea în dietă și să vă oferiți organismului vitaminele și mineralele necesare.
Alinierea nutriției sezoniere cu obiectivele dumneavoastră nutriționale
Nu există o modalitate „corectă” de a aborda alimentația sezonieră și alimentația sezonieră – totul depinde de obiectivele tale nutriționale. Dacă încercați să mâncați o dietă variată care include multe fructe și legume proaspete, poate doriți să încercați varietatea mare de produse cultivate local, disponibile în fiecare sezon în zona dvs.
Mai multe informații despre alimentația sezonieră puteți obține și de pe site-ul Ask The Scientists (USANA).
Corpul tău poate avea nevoie de ajutor pentru imunizare. Poți să îi crești imunitatea folosind produsele USANA. Vizitează magazinul sau contactează-mă pentru mai multe detalii la telefon: +40.723.289.535 – Ana Maria Preda